Enschede

VIDEO | Onno van Veldhuizen: “Verschil met Duitsland in praktijk niet groot”

Duitsland en Nederland pakken corona net even anders aan. Dat leidde in de afgelopen weken een paar tot opgetrokken wenkbrauwen bij de Oosterburen, maar Van Veldhuizen stelde in 1Twente Vandaag dat de verschillen in de praktijk helemaal niet zo groot zijn.

456298 HKEB7304
Ernst Bergboer | 1Twente

Nederland is âinternationaal risicogebiedâ, dat verklaarde het Robert Koch Instituut - het Duitse RIVM - een paar dagen geleden. Een dergelijke uitspraak, zo legde Van Veldhuizen uit - heeft onmiddellijke juridische consequenties. Maar de soep blijkt niet zo heet gegeten als dat hij werd opgediend.

Werkt de Nederlandse aanpak?
Een van die consequenties is dat de grens dicht gaat, iets waar een stad aan die grens meteen wat van zou merken. Een andere zou zijn dat iedereen die uit Nederland komt, veertien dagen in quarantaine moet. Inmiddels is die koppeling tussen ârisicogebiedâ en de gevolgen daarvan losgelaten. Van Veldhuizen: âDe Duitse en Nederlandse politie gaan samenwerken en op nationaal niveau is overleg over wat dit precies betekent, maar de verschillen blijken in de praktijk dus veel minder groot dan soms lijkt.â Hij voegde eraan toe dat onnodig verkeer, ook tussen buurlanden, in deze tijd per definitie een slecht idee is.

De belangrijkste vraag van dit moment is of we op koers liggen, anders gezegd: of die Nederlandse aanpak die door de buren met een wat argwanende blik wordt bekeken werkt. Of niet. Van Veldhuizen: âHet was toch erg de vraag hoe hard en hoe snel we op die muur af zouden gaan. De berichten waren somber. Het lijkt de goede kant uit te gaan, maar het blijft spannend.â Gisteren, zo meldde Van Veldhuizen, was er in Twente nog een IC-bed leeg.

Anderhalvemetersamenleving
Voorzichtige positieve berichten voeden het gesprek over de wereld na corona. Een van de scenarioâs die Van Veldhuizen schetste is die van de anderhalvemetersamenleving. Ja, dat is een woordâ¦

Het gesprek met Onno van Veldhuizen terugzien? Dat kan hieronder. De hele uitzending van 1Twente Vandaag vind je op onze site.

Beeld: Ernst Bergboer, © 1Twente