Hengelo
Oldenzaal
Cultuur

Rufi en Marloes maken gewone mensen bijzonder in hun boeken

Mensen op leeftijd, die graag hun levensverhaal op papier gezet zien worden voor het nageslacht. Kinderen, die hun ouders zo’n boek cadeau willen doen. Of jonge moeders of vaders die ongeneeslijk ziek zijn en iets willen nalaten aan hun kroost. Zo maar wat voorbeelden waarom mensen schrijfster Rufi van Rooij en fotografe Marloes Sahin in de arm nemen. De twee leggen de verhalen van deze mensen vast in levensboeken. Rufi van Rooij uit Hengelo was vrijdag 9 april te gast in 1Twente Vandaag om hierover te vertellen.

Hengelo's terras

“Ik liep al heel lang rond met dit idee”, vertelt de Hengelose theoloog en rouwbegeleider. Ze hoorde via via dat de Oldenzaalse Marloes Sahin op zoek was naar te fotograferen mensen en een geschikt podium voor het eindresultaat en de twee spraken af op een Hengelo’s terras. Inderdaad, toen dat nog kon. Inmiddels werken ze samen aan levensboeken onder de noemer ‘Een ontmoeting’. Nummer vier is nu in de maak.

icon_main_quote_red_glyph

"Mensen hebben vaak afstand nodig om te zien hoe bijzonder hun leven is.”

Rufi van Rooij

'We hebben geen oordeel, zijn niet objectief'

Van Rooij: “We brengen het verhaal dat mensen zelf willen vertellen. We hebben geen oordeel, zijn niet objectief. Het zijn echt hún levensverhalen.” Soms krijgen de mensen zo’n boek cadeau van de familie, soms benaderen ze ons zelf. “In het geval van een cadeau kan een eerste reactie zijn: maar zo bijzonder ben ik toch niet? Wat heb ik dan te vertellen? Maar als ze dan beginnen te praten, blijkt er veel te vertellen te zijn. Over hun jeugdjaren, de oorlog, het eerste baantje, de eerste verkering. En als ze dan eenmaal het eindresultaat zien, met daarin de prachtige foto's van Marloes, zijn ze helemaal opgetogen en valt er soms een traan. Mensen hebben vaak afstand nodig om te zien hoe bijzonder hun leven is.”

20201222 20201222 MG 6459 2
Een moeder en dochter op de gevoelige plaat vastgelegd door Marloes. © Marloes Sahin

Trots

De aanvankelijke schaamte maakt dan vaak plaats voor trots: “Iemand zei: ‘Jullie hebben me echt een geschenk gegeven. Het ontroert mij alles bij elkaar te hebben. Het ontroert me ook dat anderen me er zo in herkennen en ook nu beter de betekenis van bepaalde gebeurtenissen snappen. Ik neem mijn boek overal mee naar toe en laat het aan iedereen zien!’”

Meer weten over het werk van Rufi en Marloes? Ga naar de website.

IMG 20210409 WA0005 2
Rufi (links) en Marloes samen op weg naar een interview annex fotoshoot. © Marloes Sahin

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via info@1twente.nl of bel redactie Enschede (053) 432 75 27 of redactie Hengelo (074) 256 6699.