Twente
Interview
Video
Radio

UT-uitvinder doet mee aan het programma 'We Gaan Het Maken'

Edwin Dertien is één van de vijf uitvinders in het programma We Gaan Het Maken van BNNVARA. In het programma zoeken de uitvinders op maat gemaakte oplossingen voor mensen met een handicap. “Het raakt mijn werk, vooral omdat ik samen met de mensen onderzoek doe. Dit was voor mij een enorme leerzame ervaring”, aldus Dertien.

Het doel van het programma is een oplossing bedenken voor mensen met een specifieke handicap. Het programma is begin maart van start gegaan. De laatste vier afleveringen werden vorige week uitgezonden.

Universiteit Twente

Edwin Dertien is assistent-professor aan de Universiteit Twente bij de opleiding Creatieve Technologie en Interactie Technologie. Daarnaast doet hij veel onderzoek bij de opleiding Mechatronica en Robotica. Met zijn kennis neemt hij deel aan het programma.

Ziekte van Duchenne

“Ik werkte in het programma voor Mark. Hij heeft de ziekte van Duchenne. Dat betekent dat zijn spierfuncties steeds meer afnemen. Op dit moment zit hij in een rolstoel. Hij kan zijn handen en hoofd nog bewegen. Zijn lievelingsactiviteit is gamen. Dat gaat steeds moeizamer. Mark heeft steeds meer moeite met het vasthouden van zijn controller. Daar wilde hij een oplossing voor”, vertelt Edwin. “In aflevering drie zie je mij een goede poging ondernemen, die uiteindelijk mislukt. In aflevering vier lukt het me wel om de controller voor Mark te realiseren.”


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via info@1twente.nl of bel redactie Enschede (053) 432 75 27 of redactie Hengelo (074) 256 6699.