Enschede

VIDEO | Vuurwerkramp-verslaggever Danny de Vries: 'Elke dag na 13 mei is een cadeautje'

Iedereen kent de beelden. Rook, een brandje, vuurwerk, rookwolken. Dan een knal. Even later een tweede knal, de allesverwoestende knal. Een van de eerste verslaggevers ter plaatse was Danny de Vries. Hij nam beelden op die de hele wereld overgingen.

459571 HKEB8806

Redactie | 1Twente

20 jaar terug was De Vries nog student. Zijn geld verdiende hij als freelance-verslaggever voor RTV Oost. Om 14:45 was hij klaar met zijn opname en hij ging weer naar huis. Een studentenhuis in hartje Enschede. Toen werd hij door een collega gebeld: âIn de wijk Roombeek is iets aan de hand. Ik zie vuurwerk omhoog gaan.â De Vries stapte de auto in en reed naar Roombeek. Nietsvermoedend.

20 jaar later zegt hij zelf dat hij toen, op de dag zelf, helemaal niet wist wat er eigenlijk aan de hand was. âMaar het is en blijft een zwakke plekâ, is de antwoord van De Vries op de vraag wat de beelden, zijn eigen beelden, nog steeds met hem doen. De verslaggever noemt bepaalde trigger-punten â verhalen, situaties, gevoelens â die hem ook nu nog emotioneel laten worden.

Voor hem zelf gaat het daarom ook niet zo zeer om een gebeurtenis zelf, maar om de impact die een gebeurtenis op een individu heeft. âMaar hiervan moet je lerenâ, aldus De Vries. âEn het leereffect betekent: âHet leven is kort. Ga er bewust mee omâ. Elke dag na 13 mei is een cadeautje.â

Bekijk het hele interview met Danny de Vries hieronder terug.

foto: Ernst Bergboer, © 1Twente


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via mail of telefoon.