Enschede
Cultuur
Video
Radio

De Marcuspassie volgens Twentenaar Jan Riesewijk

Pasen en dus is het weer tijd voor passiemuziek. Je hebt de wereldberoemde Mattheuspassion, de iets minder bekende Johannespassion en dan het ‘kleintje’, de Marcuspassie. Het Wilminktheater omarmde juist dat muziekstuk en maakte er een Twentse passie van met een eigen Twents of nog beter Wilminkorkest en Lossernaar Jan Riesewijk als evangelist die het lijdensverhaal in het Twents vertelt.

PASEN
© Still 1Twente

Nog mooier is dat de Twentse Marcuspassie vanaf donderdag half één te gratis te horen en te zien is op de website van het Wilminktheater. Het zijn daarbij ook niet de minsten die tekenden voor het muzikale lijdensverhaal. Jacob de Haan tekende voor de arrangementen en Jos Pijnappel is de dirigent.

Maar misschien nog herkenbaarder: Jan Riesewijk als evangelist die het verhaal uit het Marcusevangelie in het Twents vertelt. “Nee, ik heb het niet zelf geschreven. Het verhaal bestaat al lang en dominee Anne van der Meiden zette het in de Twentse uitgave van de Bijbel.”

Riesewijk is verguld met zijn rol. “Heel apart. Ik heb al heel veel in het theater gedaan, maar dit nog nooit. Ik ben katholiek van huis uit en heb van huis uit meegekregen wat er bijhoort.. Dit is een hoogtepunt en eer. Je mag het verhaal vertellen dat 2000 jaar geleden is opgetekend.”

De Lossernaar is niet zo’n Bijbellezer. “Ik ben wel een echte katholiek en lees zo min mogelijk in de Bijbel. We zijn meer van het theater eromheen. Van de symboliek. Normaal gesproken ga ik altijd naar Paaswake. Die is heel mooi theatraal. Pasen gaat over het licht dat de duisternis overwint. Dat zie je daar.”

De Marcuspassie is korter van stof dan de andere passies en duurt een uur. Het verschil met de andere muziekstukken is ook dat de evangelist niet zingt, maar vertelt. “Maar de kern in de evangeliën is hetzelfde. Jezus ging bij iedereen dood en stond bij iedereen weer op.”


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via info@1twente.nl of bel redactie Enschede (053) 432 75 27 of redactie Hengelo (074) 256 6699.