Binnenstad Hengelo

'Vijver van 500 vierkante meter is te groot op het marktplein'

Raadslid Herbert Capelle zet grote vraagtekens bij de komst van een 500 vierkante meter grote vijver op dit plein. Het onafhankelijke raadslid zal daarom woensdag tijdens de raadsvergadering een amendement indienen voor een kleinere vijver met een grootte van 100 vierkante meter.

20201205 marktplein detorenkamer van boven screenshot8
Raadslid Herbert Capelle zet grote vraagtekens bij de komst van een 500 vierkante meter grote vijver op het marktplein. © OKRA landschapsarchitecten

Meer ruimte voor een doeplein

Capelle denkt dat het bouwen van een waterpartij op het dak van een parkeergarage bouwtechnisch nogal ingewikkeld is en het plan daardoor weleens duurder kan uitvallen. De waterpartij staat in het marktpleinontwerp ingetekend aan de zuidzijde bij de Brinktoren. Uit een eerste raming blijkt dat de aanleg van de bergingsvijver in de huidige opzet een kleine 4,5 ton gaat kosten.

“Een ruimer marktplein biedt meer ruimte aan marktkooplieden. Andere activiteiten op de markt kunnen door een te grote vijver belemmerd worden. Enige flexibiliteit is dus wel wenselijk", aldus Capelle, die vindt dat Hengelo een écht doeplein moet krijgen. "Geen tweede stadsplantsoen met een vijver van 500 vierkante meter. Geen halfslachtig plan, dat op papier mooi is ingetekend, maar waarvoor de exploitatievergunningen ontbreken."

icon_main_quote_red_glyph

"Een ruimer marktplein biedt meer ruimte aan marktkooplieden en andere activiteiten op de markt"

Herbert Capelle, onafhankelijk raadslid gemeente Hengelo

Draagvlak

Het raadslid is erg kritisch over het co-creatieproces dat heeft geleid tot het huidige marktpleinontwerp en het plein straks verandert in een stadstuin met veel groen en water. Capelle zet vooral vraagtekens bij het draagvlak voor het plan. “Het resultaat is in dit project niet getoetst, terwijl in het co-creatie-document op de website van de gemeente Hengelo de richtlijnen helder zijn: Leg het eindresultaat voor aan de deelnemers. Dat is niet gebeurd.”

Dat het huidige ontwerp niet al te veel weerstand oproept, heeft volgens Capelle een plausibele reden: de Hengeloër heeft genoeg van de jarenlange discussie over de markt en vindt dat er nu doorgepakt moet worden. "Daar kan ik me deels in vinden.”

icon_main_quote_red_glyph

'Over 10 jaar lach je om dit mislukte experiment dat een vrijplaats wordt voor junks en dealers'

Herbert Capelle, onafhankelijk raadslid gemeente Hengelo

'Mislukt experiment '

De lokale volksvertegenwoordiger, destijds voorstander van een markthal op het plein, denkt dat de nieuwe invulling van het marktplein geen succes wordt. "Over 10 jaar lach je om dit mislukte experiment, dat een vrijplaats wordt voor junks en dealers in plaats van een vlinder- en bijentuin voor kinderen."

De gemeenteraad van Hengelo geeft woensdag groen licht voor de herinrichting van het marktplein. Een meerderheid gaf al tijdens een politieke markt aan, voor te zijn. Capelle stemt waarschijnlijk tegen. “Ik draag mijn tegenstem op aan alle mensen die betere ideeën hadden voor Hengelo, aan alle mensen die niet gehoord zijn en aan alle stappers, marktbezoekers, museumbezoekers, kunstenaars, creatievelingen, marktkooplui en ondernemers.”


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via info@1twente.nl of bel redactie Enschede (053) 432 75 27 of redactie Hengelo (074) 256 6699.