Verkeer
Stuur appje
Zoek

Dronehoofdstad Enschede worstelt nog met maatschappelijke acceptatie

Wiebe de Jager is de dronegoeroe in Nederland. Hij ziet dat Enschede de ambitie om Europees dronehoofdstad te worden langzamerhand waarmaakt. “In Eelde Groningen, Valkenburg, Den Helder gebeurt al veel op dit gebied. Maar van het Enschedese netwerk Space 53 komen de meeste berichten vandaan”, zegt hij over het testcentrum op de voormalige vliegbasis.

Dronewatch

Het is niet de minste die Pakhuis Oost woensdagavond uitnodigde om over de Enschede ambities te spreken. De Jager is dronepiloot, schrijver van boeken, filmmaker, maar vooral oprichter van de gezaghebbende site Dronewatch, waarvoor hij vanaf 2014 dagelijks blogs over drones schrijft.

“De teller staat nu ongeveer op 3000 artikelen over honderden onderwerpen die met drones hebben te maken”, aldus De Jager. Zijn blogs worden maandelijks gelezen door zeker 40.000 liefhebbers.

Schermafbeelding 2021 03 25 om 12 52 55
Wiebe de Jager in de uitzending van Pakhuis Oost
Beeld: 1Twente

Vanuit het niets drone-expert

In feite werd hij vanuit het niets de drone-expert van Nederland. Het begon zoals waarschijnlijk bij de meeste liefhebbers met de aankoop van een kant en klare drone met camera om foto’s en filmpjes te maken.

“Een betoverende techniek. Je maakt de mooiste beelden. Fantastisch.” Van lieverlee is het nu zijn werk. “Ik run de website, ben dronepiloot, voer klussen uit voor toeristische organisaties, schrijf over regelgeving, maatschappelijk acceptatie. Er is gewoon veel over te zeggen.”

Dronerevolutie

De dronerevolutie is nog maar net begonnen. Professioneel worden enorme stappen gezet. De Jager vertelt dat inmiddels het vliegen met heel kleine drones met camera’s nu gewoon mag als je aan een aantal regels voldoet. “Gebruik van drones door brandweer, voor pakketpost, vervoer van geneesmiddelen en personenvervoer. Het neemt een vlucht. Ik was in 2014 een laatkomer, maar toen was de dronetechniek nog niet zo laagdrempelig als nu.”

Acceptatie

Er zitten wat hem betreft ook haakjes aan. Want wat als er in Enschede straks, zoals voorspeld, 5000 van die vliegende objecten rondvliegen? “Er zitten zoveel haakjes aan. Want is dit wat we willen? Naast veel positieve kanten, gaat ook om veiligheid, privacy. Je loopt tegen regelgeving aan en maatschappelijke acceptatie. Die tegenstellingen maakt dat ik erin geïnteresseerd blijf.”

De privacy-discussie, vindt De Jager, wordt wel erg zwaar aangezet. “Mensen vinden het soms eng. Maar bijvoorbeeld die camera’s in die kleine drones hebben geen zoomfunctie, die zijn voor het fotograferen of filmen van landschappen.

En vergeet niet dat er ook veel te doen was toen de eerste smartphones van camera’s werden voorzien. Dat werd een maatschappelijke discussie.” De Jager wil er maar mee zeggen wen er maar aan, want de ontwikkeling is onomkeerbaar.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.