Enschede
Cultuur
Video
Radio

Minister legt 2,5 miljoen extra bij om schilderij in Enschede te houden

Het Rijk droeg 2,5 miljoen euro bij om het beroemde schilderij van landschapsschilder John Constable voor Enschede te behouden. Dat schrijft minister van Engelshoven in een brief aan de Tweede Kamer. Met dat extra geld werd de deal tussen Rijksmuseum Twenthe en Engelse kunsthandelaar Dickinson over het meesterwerk van de Engelse schilder rondgemaakt. Het bijzondere schilderij waarvoor het Rijksmuseum eerder 2,6 miljoen euro betaalde, blijft in Enschede.

Gevecht

Nou ja betaalde; In 2018 dacht het museum in Enschede die miljoenen over te maken naar Dickinson om dít meesterwerk van landschapsschilder John Constable te kopen, maar in werkelijkheid ging dat geld naar een hacker in Hong Kong.

Het Rijksmuseum vond: wij hebben betaald, dus het schilderij is van ons. Maar Dickinson dacht daar anders over, omdat ze de betaling nooit hadden ontvangen. Meer dan twee jaar vechten en meer dan vierduizend mailtjes volgden. Uiteindelijk is al dat werk niet voor niets geweest, want Constable blijft definitief in Enschede. Museumdirecteur Arnoud Odding: “Constable schreef in een brief aan een collega dat dit een van de mooiste werken was die hij ooit had gemaakt.”

John Constable Volledig
Het landschapsschilderij van John Constable © Rijksmuseum Twente

Wereldkundig

Museumdirecteur Arnoud Odding trok er een paar weken geleden een fles champagne voor open. Hij maakte de deal nu wereldkundig, maar de zaak was al eerder beklonken. “Een heel mooie dag voor het museum.” lacht hij. Odding kan niet veel over de overeenkomst met de kunsthandelaar kwijt. “We hebben vastgelegd dat we weinig over de inhoud naar buiten brengen”, zegt hij.

Arnoud Odding
Museumdirecteur Arnoud Odding © Ernst Bergboer

Hulp

Het museum kreeg hulp van het Mondriaan- en Rembrandtfonds en het ministerie om het schilderij in eigendom te krijgen. Over hun aandeel wil Odding niets kwijt, maar dat er een extra bedrag naar Engeland is overgemaakt lijkt duidelijk. Van de miljoenen die zijn overgemaakt naar de hacker in Hong Kong is niets teruggevonden.

icon_main_quote_red_glyph

Ik heb niet naar het schilderij gekeken. Dat vond ik te pijnlijk, dat kon ik niet aan

Arnoud Odding

Opgehangen

Gedurende de langdurige onderhandelingen over het eigendomsrecht van de Constable hing het schilderij in het depot. Odding kon het niet over z’n hart verkrijgen om het werk daar te bekijken. “Vond ik te pijnlijk, dat kon ik niet aan.”

“We hebben het schilderij meteen nadat de deal was afgerond, opgehangen in het museum.” En daar wacht ie op de liefhebbers, die als ze weer mogen, ongetwijfeld de tijd zullen nemen om het meesterwerk te bekijken. “Iedereen wil ‘m zien. Dat kan ook, want het werk is nu officieel onderdeel van de collectie van het museum. Hij is nu van de staat en dat blieft ie ook.”

icon_main_info_white_glyph

A view of Hampstead Heath


De Britse schilder John Constable (1776-1837) is een van de allerbeste landschapsschilders ooit die zich liet inspireren door de Hollandse meesters Ruisdael en Rembrandt. Hij schilderde het liefst het landschap aan de Engelse oostkust nabij Harwich waar hij opgroeide.

Het schilderij dat het Rijksmuseum Twenthe definitief in eigendom heeft gekregen heet A view of Hampstead Heath, werd geschilderd in 1824 en is een van de beste werken van de Engelse meester.Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via info@1twente.nl of bel redactie Enschede (053) 432 75 27 of redactie Hengelo (074) 256 6699.