Verkeer
Stuur appje
Zoek

Enschedese dansleerlingen brengen schilderijen van Rijksmuseum Twenthe tot leven

20240102 vooropleiding dans kottenpark rijksmuseum twente 01
Beeld: Lars Smook

Ze werkten al vaker samen: Rijksmuseum Twenthe en Artez Vooropleiding Dans van het Kottenpark. Doel was om de ‘statische’ kunst van het Rijksmuseum tot leven te brengen en te verbinden aan de tijd van nu. Zo werden jonge dansers van het Kottenpark uitgedaagd om zelf een choreografie te maken bij schilderijen. De samenwerking beviel zo goed dat die nu een vast onderdeel krijgt in het curriculum van de vooropleiding aan het Kottenpark.

De samenwerking begon ooit met een optreden tijdens de Museumnacht en het meewerken aan een expositie van het Rijksmuseum Twenthe. Inmiddels is de aanpak een integraal onderdeel in het lesprogramma van de Vooropleiding Dans aan het Stedelijk Lyceum Kottenpark. De samenwerking is een gevolg van veel positieve reacties van zowel bezoekers, medewerkers van het museum, studenten en docenten van de dansopleiding.

Choreografische verkenning 

Het eerste traject in de samenwerking begint bij de opening van de nieuwe expositie ‘Het internationale landschap. Schilderen in de buitenlucht in de negentiende eeuw’, waar de studenten de dans ‘Zwerm’ zullen laten zien. Deze dans werd al eerder gemaakt, maar sluit nauw aan op de thematiek van de expositie.

Lees verder onder de afbeelding.


20240102 vooropleiding dans kottenpark rijksmuseum twenthe 02
Beeld: Lars Smook

Vervolgens zullen de leerlingen gedurende enkele weken de schilderijen onderzoeken en ervaren via Slow Looking sessies, begeleid door de docenten van de dansopleiding. Daarna krijgen de studenten de ruimte om hun persoonlijke interpretaties om te zetten in eigen werk. Dit werk wordt aan het einde van de lessenreeks opgevoerd in de Gobelinzaal van het Rijksmuseum.

icon_main_info_white_glyph

Wat is Slow Looking?

Slow Looking is een werkvorm waarbij er uitgedaagd wordt tot het vertraagd kijken naar de wereld.  Centraal staat het ‘leren’ door observatie. Je kunt het overal doen – het hoeft niet per se in een kunstmuseum – je hoeft alleen maar langer te kijken dan normaal. Sommige (kunst)werken roepen in eerste instantie geen gevoel op, tot er langer naar gekeken wordt. Slow Looking kan op verschillende manieren worden toegepast. Zo kunnen er bijvoorbeeld vragenlijsten worden ingevuld, of kan je letten op je eigen zintuigelijke ervaringen. 

(A)dynamisch 

Een bezoek aan het museum is vooral een persoonlijke ervaring, waarbij een expositie bij iedere bezoeker een ander gevoel oproept. Die ervaring is iets wat het Rijksmuseum Twenthe heel interessant vindt, vertelt Jasmijn Weener, projectleider tentoonstellingen bij het Rijksmuseum: “Kunst is a-dynamisch, er wordt vooral naar gekeken. De nadruk ligt op de ervaring die vanbinnen plaatsheeft. Bij dans is er precies het tegenovergestelde aan de hand, de gevoelens van de dansers worden naar buiten gebracht.”   

De studenten worden uitgedaagd om niet alleen maar te kijken naar kunst, ze moeten in zichzelf durven graven, zich afvragen wat een schilderij met hen doet en dat vervolgens vertalen naar bewegingen.

Lees verder onder de afbeelding.


20240102 vooropleiding dans kottenpark rijksmuseum twenthe 03
Beeld: Lars Smook

Bij de één gaat dat makkelijker dan bij de ander laat Tess Lucassen, coördinator van de Vooropleiding Dans, weten: “Sommigen krijgen heel veel ideeën, die moet je bijna beschermen, terwijl je anderen aan de hand moet meenemen. Het ligt echt aan het karakter van de student. Maar over het algemeen vinden ze het fantastisch om hun eigen werk te laten zien aan de buitenwereld.”

Cultuur op school 

De vooropleiding Dans aan het Stedelijk Lyceum Kottenpark is een officiële vooropleiding van Artez Hogeschool voor de Kunsten en heeft naast Enschede ook vestigingen in Venlo en Arnhem. Voor jongeren die de droom hebben om danser te worden is de vooropleiding een uitgelezen kans om de eerste stappen te zetten naar een danscarrière. De danslessen worden aansluitend op het reguliere rooster gegeven bij Kunstenschool Kaliber aan het Wilminkplein.    

Dans is niet het enige kunstvak dat gevolgd kan worden op Het Stedelijk Lyceum in Enschede.  Er kan naast de richting dans ook gekozen worden voor de kunstklas beeldend, muziek of theater. Voor alle kunstklassen moet auditie gedaan worden. 

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.