Hengelo
Haaksbergen
Politiek

Hanneke van der Werf: ‘Dit keer was D66 voor velen eerste keus’

Er waren een paar kandidaat-kamerleden met Twentse roots in de race voor een kamerzetel, maar nu de rook is opgetrokken, lijkt het er op dat alleen Pieter Omtzigt en Hanneke van der Werf zeker zijn van een stoeltje. CDA-politicus Omtzigt zit er natuurlijk al jaren, maar D66'er Hanneke van der Werf is nieuw. De in Hengelo geboren en in Haaksbergen en Rekken opgegroeide Van der Werf beleefde vandaag haar vuurdoop als kamerlid.

Biertje

Of ze het spannend had gevonden gisteravond? “Voor mezelf niet zo. Ik stond op plek 9 op de kandidatenlijst en we stonden beduidend hoger in de peilingen, maar ik had echt niet durven dromen dat we op 23 of 24 zetels zouden uitkomen. Een feestje vieren kon natuurlijk niet vanwege corona, maar ik heb er wel een biertje op genomen.”

Ze beleefde de verkiezingsoverwinning met een paar anderen op het partijbureau. “Ik verzorgde daar samen met Jan Paternotte (zittend Tweede Kamerlid, red.) een Zoomsessie voor alle leden in het half uur voordat de eerste exit poll bekend werd gemaakt. Toen dat om negen gebeurde, stond ik wel even met open mond te kijken.”

icon_main_quote_red_glyph

"We waren vaak de tweede keuze voor mensen, maar dit keer waren we voor velen eerste keus."

Hanneke van der Werf

'Trots op Sigrid Kaag'

Dat D66 zetels zou gaan winnen, had Van der Werf wel gehoopt en zelfs gedacht, maar zó fors was ook voor haar een regelrechte verrassing. “Ik denk dat we dat vooral te danken hebben aan de goede tv-debatten van Sigrid (Kaag, red.). Daar ben ik erg trots op. Zij heeft ons geluid op een heel prettige en beschaafde manier op de kaart gezet. We waren vaak de tweede keuze voor mensen, maar dit keer waren we voor velen eerste keus. We haalden onze stemmen vooral weg bij VVD en GroenLinks, denk ik. En ook veel nieuwe stemmers hebben voor D66 gekozen.”

Smoelenboek

Vanmorgen was ze al weer vroeg in touw. “Eerst de eerste fractievergadering met de nieuwe fractie in een grotere kamer, omdat de fractie niet meer in de oude paste en vanmiddag gingen alle nieuwe kamerleden door wat ze hier de ‘wasstraat’ noemen. Je krijgt een ict-account, er worden foto’s gemaakt voor het Tweede Kamer-smoelenboek, je overhandigt je geloofsbrieven, dat soort formaliteiten.”

'Warm gevoel'

Het lijkt bijna alsof ze al Tweede Kamerlid ís, maar dat is de oud-Twentse pas vanaf woensdag 31 maart. Dan worden de nieuwe kamerleden geïnstalleerd. “Ik wil hier nog wel graag even alle Tukkers en Achterhoekers die op mij gestemd hebben bedanken. Ik heb berichtjes gehad van mensen uit Hengelo, Enschede, Haaksbergen en Rekken dat mensen hun stem aan mij gegeven hebben. Dat geeft een heel warm gevoel.”


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via info@1twente.nl of bel redactie Enschede (053) 432 75 27 of redactie Hengelo (074) 256 6699.