Gasloos Enschede

Tweede energiekrant valt deze week in de bus

De tweede energiekrant (klik hier om te lezen) van 1Twente en het Energieloket Enschede wordt vanaf vandaag bezorgd bij alle 70.000 Enschedeërs voor zover er geen nee, neesticker op de brievenbus is geplakt. De tweede krant gaat, hoe kan het ook anders, over de tweede stap. Dus wat doe je als je in je huis al allerlei energiebesparende producten hebt aangebracht? Het antwoord op die vraag is: we moeten verder, want over een aantal jaren is het over en uit met ons gas en moeten we overschakelen naar het gebruik van duurzame energie.

De tweede stap

Zeker dertienduizend huishoudens doen mee met het Energieloket Enschede om energie te besparen met enkele simpele ingrepen. Dat is al heel veel, de vraag is hoeveel Enschedeërs bereid zijn om even enthousiast de tweede stap te zetten.

In de krant staan verhalen over de energieambassadeurs, over de energiecoöperatie Enschede Energie die drukdoende is de huishoudens van groene stroom te voorzien, maar ook over de gesprekken en werkzaamheden in Twekkelerveld waar de 5000 huizen in principe in 2030 al van het gas af moeten.

Betaalbaar

Een ding lijkt heel erg duidelijk. Zowel de gemeente die de regie over de zogeheten energietransitie voert als de bewoners zitten met de betaalbaarheid van de immense opgave die we ons hebben gesteld. “Ik wil best investeren, maar het moet wel betaalbaar blijven”, zegt bewoner Axel Huisman in de krant.

Ook wethouder Jeroen Diepemaat vindt dat het Rijk wel met geld over de brug moet komen: “Anders zou het wel eens een onmogelijk opgave kunnen zijn”, aldus de wethouder.

Kortom: lees de krant en doe mee. Overigens gaat 1Twente langdurig aan de slag met de energietransitie onder het motto: Enschede gasloos.


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via mail of telefoon.