Enschede
Video

De eerste werkdag van Onno van Veldhuizen na corona

Onno van Veldhuizen heeft maandag zijn werkzaamheden als burgemeester van Enschede weer hervat. Na een hevige coronabesmetting, met lange nasleep, zal hij voorlopig op vijftig procent gaan werken.

Vijftig procent

Naar eigen zeggen is hij weer helemaal in zijn element in het stadhuis: "Het is heel erg fijn om hier weer te zijn, het doet me veel.” Maar er ligt ook een gevaar op de loer. Van Veldhuizen, die normaal al gauw werkweken van tachtig uur maakt, is geneigd meteen op zijn oude versnelling door te gaan. “Ik probeer dagen van tien tot vijf uur te maken, maar mijn secretaresse zei meteen: dit gaat nu al mis. We gaan kijken hoe ik in de pas van vijftig procent kan komen.”

Het spannendste voor Van Veldhuizen is hoe zijn lijf zich gaat houden nadat hij lang uit de running was. “Het laatste stuk van mijn genezing moet hier gebeuren. Ik ben benieuwd of dat goed gaat.”

Bruisende stad

En dan ligt er ook in zijn werk nog een grote uitdaging. Van Veldhuizen noemt het een warrige periode waar we nu inzitten waar bescherming door vaccinatie en een derde golf om voorrang strijden. En waarbij die derde golf het nu lijkt te gaan winnen. “Ik hoop en verwacht dat we de komende maanden steeds meer in een overgangsfase terecht komen. Terug naar het oude normaal, maar iedereen weet dat we naar een nieuw normaal gaan. En daarin zullen we niet zonder schade achterblijven.” Maar, verzekert hij: “Enschede blijft een bruisende stad. Als h je ziet hoe ik terug kan komen met veel energie, dat gaan we met zijn allen ook doen. We komen terug met veel energie.”

icon_main_info_white_glyph

Uitgebreid interview

Eind oktober werd Onno van Veldhuizen opgenomen in het ziekenhuis vanwege een coronabesmetting. De nasleep ervan was hevig, zo hevig dat hij zijn werkzaamheden als burgemeester van Enschede tijdelijk neer moest leggen. In een uitgebreid interview met 1Twente en Tubantia blikte hij zeer openhartig terug op de heftige periode die achter hem ligt.

Onno van Veldhuizen 2 Ernst Bergboer
© Coen Krukkert

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via info@1twente.nl of bel redactie Enschede (053) 432 75 27 of redactie Hengelo (074) 256 6699.