Hengelo
Cultuur

Kunstenaars brengen bod van 1 euro uit op oude Stork-bibliotheek

De oude Stork-bibliotheek aan de Vondelstraat in Hengelo moet een museale functie krijgen. Dat vinden Hengelose professioneel beeldend kunstenaars. Als het aan Stichting 074 PK ligt dan stelt de gemeente Hengelo het pand, dat inmiddels in de verkoop staat, voor 1 euro ter beschikking. De professioneel beeldend kunstenaars zijn al jaren op zoek naar een vaste locatie in de stad en zien het monumentale pand in de Vondelstraat wel zitten. De stichting heeft daarom formeel een bod uitgebracht van het symbolische bedrag van 1 euro.

Oude bibliotheek vondelstraat 2

Geschenk van de familie Stork

“In 1919 schonk het echtpaar C.F. Stork-Waller de gemeente Hengelo een bedrag van 50.000 gulden voor de bouw van een openbare leeszaal. Aangezien Stichting 074 PK weinig tot geen geld heeft, stelt zij voor dit door de gemeente gratis en voor niets verworven pand met een culturele bestemming te kopen voor een symbolisch bedrag en zo recht te doen aan het destijds genereus bedoelde geschenk voor de cultuur van Hengelo,” aldus Pier van Dijk, namens de stichting in een brief aan Euverman Bedrijfsmakelaars. Deze makelaar is door de gemeente Hengelo ingeschakeld om de verkoop van het pand te begeleiden.

Fabrieksbibliotheek

De voormalige bibliotheek aan de Vondelstraat is van 1930 tot en met 1986 in gebruik geweest als fabrieksbibliotheek van Stork en werd in de periode van 1986 tot 2015 gebruikt door het kerkgenootschap Bethel Pinksterkerk Nederland. De gemeente wilde het gebouw in die tijd al in de verkoop doen. Dat is echter niet doorgegaan omdat het nog werd gebruikt als gemeentelijk archief.

icon_main_quote_red_glyph

'Het plan weegt zwaarder dan de verkoopprijs'

Gemeente Hengelo

Ideeën

Inwoners van de stad mochten destijds meedenken over een mogelijke nieuwe bestemming. Dat leverde tientallen ideeën op, waaronder een kunstzaal, museum of wooncomplex. Met die ideeën werd nooit iets gedaan. De gemeente had in het verleden zelf de voorkeur voor een woonfunctie en wilde het gebouw toen aan een projectontwikkelaar verkopen met een goed idee.

Belangstellenden met een plan voor de bibliotheek hebben nog tot 8 maart 12.00 uur de tijd om deze in te dienen. Uit alle belangstellenden kiest een selectiecommissie de vijf beste plannen. “Het plan weegt daarbij zwaarder dan de verkoopprijs,” aldus de gemeente Hengelo.


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via info@1twente.nl of bel redactie Enschede (053) 432 75 27 of redactie Hengelo (074) 256 6699.