Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws

Procedure omgevingsvergunning voor realisatie appartementen in oude Stork-bieb opgeschort

Storkbieb 1twente
In de voormalige Stork-bibliotheek aan de Vondelstraat komen acht apartementen
Beeld: 1Twente

Het plan om acht appartementen in de voormalige Stork-bibliotheek aan de Vondelstraat in Hengelo te realiseren, staat voorlopig nog in de ijskast. De gemeente Hengelo heeft de aanvraagprocedure voor de omgevingsvergunning namelijk met vier weken opgeschort, nadat deze eerder al met zes weken was verlengd.

Vraagtekens

De actiegroep 'Behoud Oude Bieb Hengelo' zet vraagtekens bij het verloop van de procedure voor de omgevingsvergunning bij de gemeente voor herbestemmen van het oude Stork-pand en spreekt van een ongebruikelijk en uitzonderlijk lang traject. Projectontwikkelaar Van Wijnen werd in de zomer van 2021 eigenaar van het historische gebouw na winnen van een gunningstraject. Conform de koopovereenkomst had het bedrijf vervolgens een jaar de tijd om een complete bouwaanvraag in te dienen. Eind juni 2022, helemaal aan het einde van die termijn, lag die aanvraag er.

Het behandelen van een reguliere omgevingsvergunning duurt normaal gesproken acht weken en kan éénmaal met 6 weken worden verlengd, met nu dus een opschorting. "De bouwer is telkens extra tijd gegund om aanvullingen te doen. Opnieuw is een deadline niet gehaald en de burger wordt andermaal in het ongewisse gehouden," schreef de actiegroep eerder deze maand in een brief aan het college van B en W met de vraag of de vergunning nu wel of niet verleend wordt. “Wij hebben immers geen melding gezien in het Hengelo's Weekblad dat de vergunning is verleend of opgeschort.”

““Dit verzoek hebben wij ontvangen, omdat een aantal technische zaken nog toegelicht moeten worden. Aan dit verzoek tot opschorting van de beslistermijn dienen wij mee te werken.””

Reactie wethouder

Wethouder Gerard Gerrits reageerde afgelopen week hoogstpersoonlijk in een brief. Een opschorting van de beslistermijn zou wettelijk gewoon mogelijk zijn op verzoek van de aanvrager op basis van artikel 4:15 van de Algemene wet bestuursrecht (Awb). “Dit verzoek hebben wij ontvangen, omdat een aantal technische zaken nog toegelicht moeten worden. Aan dit verzoek tot opschorting van de beslistermijn dienen wij mee te werken.” Volgens de wethouder is een opschorting geen besluit en hoeft het daarom ook niet gepubliceerd te worden. De uiterste beslisdatum voor de omgevingsvergunning is nu op 11 februari 2023.

Petitie vondelstraat gruil mensink gerrits
Lees ook
Geen weg terug: er komen acht appartementen in oude bieb Hengelo

Eindeloos uitstellen

Woordvoerder Erik Gigengack van de actiegroep 'Behoud Oude Bieb Hengelo' hekelt het eindeloos uitstellen van de procedure. Dat een wethouder zelf persoonlijk reageert en in de pen klimt tijdens een lopende aanvraag van een omgevingsvergunning noemt hij ook vrij ongebruikelijk. "Na een verlenging zitten we nu weer in een opschorting. Alle middelen worden maar uit de kast gehaald om Van Wijnen maar tijd te geven om de aanvraag goed af te ronden. Wij vragen ons af of dit tegen heug en meug naar de finish gedragen moet worden, waarbij de gemeente zelf ook een handje helpt."

“Opnieuw is een deadline niet gehaald en de burger wordt andermaal in het ongewisse gehouden.”

Bezwaren

Gigengack zegt uit te kijken naar het moment dat er een besluit wordt genomen over de omgevingsvergunning. "Als Van Wijnen weer te laat is met het compleet maken van het dossier, dan zou de gemeente ook een keer kunnen zeggen dat het genoeg is geweest. Wij raden ze eigenlijk aan om dat te doen." Mocht er uiteindelijk een omgevingsvergunning worden verleend door de gemeente, dan komt de juridische werkgroep van de actiegroep in beweging en zullen er bezwaarschriften worden ingediend tegen het besluit. "Er komen zeker heel veel bezwaren," zegt Gigengack. De actiegroep zegt door te gaan met de strijd voor het behoud van de oude Stork-bieb en het openbare karakter van het pand, dat ooit een geschenk was van de familie Stork aan de stad.

Woordvoerder Erik Gigengack van 'Behoud Oude Bieb Hengelo' vertelde vrijdag in het programma 1Twente Vandaag:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.