Enschede
Hengelo

250 euro per maand om woonlasten te kunnen betalen

Huishoudens die te maken hebben met een inkomensterugval als gevolg van de coronacrisis kunnen financiële ondersteuning aanvragen. Met de regeling Tijdelijke Ondersteuning Noodzakelijke Kosten (TONK) kunnen werknemers, ondernemers én werkzoekenden een bijdrage in de woonlasten aanvragen. Voor de eerste helft van dit jaar is er maandelijks minimaal 250 per huishouden beschikbaar. In Hengelo is het loket afgelopen maandag open gegaan en ook in Enschede kun je inmiddels terecht.

Purse 3548021 1920
Huishoudens die te maken hebben met een inkomensterugval als gevolg van de coronacrisis kunnen financiële ondersteuning aanvragen. © Andrew Khoroshavin via Pixabay

Voor wie?

De TONK is bedoeld voor alle huishoudens die als gevolg van de coronamaatregelen te maken hebben met een onvoorziene terugval in het inkomen. En die daarom de woonlasten niet meer kunnen opbrengen. Het gaat dan om kosten zoals huur, hypotheek, elektriciteit, gas en water. TONK kan een oplossing bieden aan huishoudens als zij geen recht hebben op andere financiële regelingen of uitkeringen, zoals een toeslag van het UWV of WW-uitkering. Of als ze ondanks andere regelingen nog steeds te weinig inkomsten hebben om de woonkosten te kunnen betalen.

Het is een landelijke regeling die door de gemeenten wordt uitgevoerd. In Hengelo kan men sinds maandag 1 maart gebruik maken van de regeling, en ook in Enschede kan men terecht. Daar kan men zich melden met een mail aan tonk@enschede.nl

Mogelijk verhoging met terugwerkende kracht

Als er meer duidelijkheid is over de Rijksvergoeding, de mate van gebruik, de hoogte van de bijstand in verhouding tot andere gemeenten en aantoonbare hoge woonlasten, dan kan de bijdrage van 250 euro met terugwerkende kracht worden verhoogd.

icon_main_info_white_glyph

Voorwaarden

De gemeente Hengelo heeft een aantal voorwaarden opgesteld om in aanmerking te komen voor deze regeling. Zo moet het gezinsinkomen in januari 2021 tenminste 30% lager zijn dan een maandinkomen in 2020 en mag de aanvrager niet teveel eigen kapitaal hebben. Kijk voor alle voorwaarden en hoe je een aanvraag doet op: www.hengelo.nl/tonk

7 à 8 ton voor Hengelo

Tijdens de raadsvergadering van woensdag 3 maart gaf wethouder Mariska ten Heuw aan dat nog niet exact duidelijk is wat er precies in de pot zit, maar voor Hengelo zal er tussen de 7 en 8 ton beschikbaar zijn. "Minister Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft al laten weten dat als de vraag groter blijkt te zijn dan nu gedacht er waarschijnlijk meer beschikbaar komt."

Op de vraag van onafhankelijk raadslid Leo Janssen of de gemeente mensen actief gaat benaderen, laat Ten Heuw weten dat vanaf donderdag 4 maart een campagne start, waarin de Hengeloërs geïnformeerd worden. Op de vraag van Onno Fiechter (VVD) of de wethouder enig idee heeft hoeveel huishoudens er in zwaar weer verkeren, moet ze het antwoord schuldig blijven: "Dat is echt een black box." Die 250 euro is een bedrag dat is afgestemd met Enschede en Almelo. Ten Heuw: "Minder dan dat wordt het in elk geval niet."

Niet alleen geld

De gemeente Hengelo kan de huishoudens die in aanmerking komen voor een TONK-bijdrage ook op andere terreinen ondersteunen, mocht daar aanleiding voor zijn. "Naast de TONK-bijdrage brengen we bij aanvragers het aanbod van schuldhulpverlening onder de aandacht", aldus een woordvoerder. "Zo kan BudgetAlert onder andere helpen met budgetplannen of bij het adviseren in schuldsituaties. Voor het verbeteren van de positie op de arbeidsmarkt kan een aanvrager contact opnemen met een van de werkcoaches van Werk en Inkomen. De werkcoaches hebben een groot netwerk in de regio, kunnen adviseren over om- of bijscholing en weten wat de actuele vacatures zijn."


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via info@1twente.nl of bel redactie Enschede (053) 432 75 27 of redactie Hengelo (074) 256 6699.