Verkeer
Stuur appje
Zoek

Noaberschop in stagezoektocht: ROC van Twente helpt scholieren aan een plek

MBO-studenten kunnen door de coronacrisis moeilijk een stageplek vinden. ROC van Twente is daarom een campagne gestart om de leerlingen te helpen. Via een nieuw initiatief, twentestage.nl, wil de school dat gaan doen.

Naar schatting zijn er bijna duizend stageplekken te weinig in Twente. Door de coronacrisis zijn veel bedrijven dicht, zoals kledingwinkels en restaurants. Stageplekken in deze sectoren vervallen hierdoor. ROC van Twente noemt het een 'stuwmeer’ aan stagetekorten. Om deze ‘stuw’ te dichten, zette de school het initiatief op. Als het studenten niet lukt zelf aan een stageplek te komen, kunnen ze terecht bij twentestage.nl.

Het belang van voldoende stageplekken is groot voor de scholieren. Yvonne Bijenhof van ROC van Twente: “MBO’ers zijn doeners. Ze zijn praktijkgericht en hebben niet genoeg aan de online lessen. Ook hebben ze het al moeilijk genoeg in deze tijd waarin ze hun klasgenoten nog maar weinig kunnen zien.”

“MBO’ers zijn doeners. Ze zijn praktijkgericht en hebben niet genoeg aan de online lessen.”

Om het platform ook aantrekkelijk te maken voor ondernemers, is een subsidieregeling in gang gezet door de provincie Overijssel. Ondernemers kunnen per stagiair een subsidie ontvangen. ROC van Twente helpt hen hierbij. “We helpen bedrijven met het aanvragen van deze subsidie. Ook ondersteunen we ze in andere zaken, zoals het regelen van een ‘erkend leerbedrijf’-status.”

Vergeleken met andere regio’s in Nederland is het stagetekort in Twente laag. Volgens Bijenhof droeg het Twentse noaberschop hieraan bij. “Hier vinden we elkaar makkelijk en kennen we elkaar goed. Zo hebben we ook veel bedrijven in ons netwerk. Dit bevordert het regelen van stageplekken.”

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.