Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Hengelo

Naar de bieb voor boeken, bloemen en groenten

Als je jarig bent, krijg je cadeaus. De Natuur- en MilieuRaad Hengelo wordt dit jaar 50 en doet het anders. Die trakteert zélf. Niet op een coronaproof feestje of gebak-to-go, maar op een ZadenBieb voor de inwoners van Hengelo en Hof van Twente. Heleen Driessen, bestuurslid van de Natuur- en MilieuRaad, legt bij 1Twente Vandaag uit waarom.

Hengelo en Hof van Twente krijgen de eerste ZadenBieb van Overijssel. In Nederland zijn er al 20 en er komen er dit jaar 15 bij. "Een ZadenBieb is net zoiets als een gewone bibliotheek alleen dan met zaden", legt Heleen Driessen uit. "De verschillende groente- en bloemzaden kun je straks gratis meenemen. Na de bloei breng je vervolgens de zaden van de mooiste planten terug naar de ZadenBieb. Zo ontstaat er weer een collectie verse zaden voor volgende jaren."

Klinkt goed, maar waarom is de Natuur- en MilieuRaad dit initiatief gestart samen met de bibliotheken en andere 'groene' partners? Driessen: "We wilden in het kader van onze vijftigste verjaardag een educatief cadeau aanbieden, het liefst aan de scholen in ons werkgebied. Maar in coronatijd moet je de scholen met rust laten, vinden wij. Die zijn al druk genoeg met de gewone lessen. Toen kwamen we samen met de bibliotheek op het idee van deze ZadenBieb. Leuk en leerzaam voor jong én oud."

icon_main_info_white_glyph

Hoe werkt het?

Ten eerste heeft de ZadenBieb zaden nodig: "We doen een oproep aan alle inwoners om kiemkrachtige zaden te doneren aan de bibliotheek. Zaden van groenten, kruiden en bloemen kunnen via de brievenbus ingeleverd worden bij bieb aan de Beursstraat in Hengelo en bij de bibliotheken en Goor. De organisatie zorgt ervoor dat alle zaadjes worden verpakt in kleine papieren zakjes voor de uitleen. Mensen dienen het gezeefde zaad aan te leveren in aparte enveloppen, voorzien van de naam van de plant, de kleur van de bloem, de bloeitijd en eigen naam en e-mailadres. De 'zaadbussen' staan buiten bij de ingang van de bibliotheken."

De Natuur- en MilieuRaad houdt door het jaar heen haar thema-avonden altijd in de bieb. Vandaar dat de lijntjes kort zijn. Alleen het afgelopen jaar was dat vanwege corona onmogelijk. Toch hoopt Driessen vanaf eind april weer in de bieb terecht te kunnen voor een feestelijke opening. "In Hengelo moet dat eind april gebeuren en in Goor begin mei. Dan ben je nog vroeg genoeg om het zaad dat je er ophaalt te poten. Volgend jaar zijn dan de bibliotheken in Delden, Borne en Oldenzaal aan de beurt en hopelijk haakt de rest van Twente dan ook aan. Wij vinden nu het wiel uit in Twente, de rest mag ons idee gewoon kopiëren."

“We hopen natuurlijk dat mensen zoveel mogelijk goed zaad afleveren in de bieb”

Heeft de ZadenBieb al een voorraadje om mee te starten of beginnen ze echt op nul? "We rekenen op mensen die zaden over hebben van vorig jaar en we gaan naar bedrijven die zaden verkopen en hun 'oude zaad' van vorig jaar gratis wil afstaan voor dit goede doel. Vaak is zaad, mits goed bewaard, wel enkele jaren houdbaar."

Een duidelijk verschil met de boekenbieb is dat er geen boete betaald hoeft te worden, als mensen komende zomer geen zaad inleveren. "We hopen natuurlijk dat mensen zoveel mogelijk goed zaad afleveren in de bieb, maar we gaan het niet bijhouden. Dat mag zaad zijn van de planten die ze eerder hebben gepoot met de zaden die ze hier hebben opgehaald, maar het mag ook gerust ander zaad zijn."

icon_main_info_white_glyph

Wie zijn verantwoordelijk?

De ZadenBieb is een initiatief van Bibliotheek Hengelo, Bibliotheek Hof van Twente en de Natuur- en MilieuRaad Hengelo e.o. in samenwerking met Groei & Bloei Hengelo, Vereniging van Volkstuinders Delden, Stadslandbouw Hof van Twente, De Groene Loper Hof van Twente.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.