Hengeloos Peil

Hans Kloosterman: ‘FBK Games gaan voor 99% zeker door’

De kans dat de FBK Games dit jaar doorgaan schat Hans Kloosterman op 99%. Met een groot deelnemersveld vol internationale toppers, maar hoogstwaarschijnlijk zonder publiek."We gaan ervan uit dat er geen mensen bij kunnen zijn en als dat wél kan, zullen dat er hooguit 1.500 zijn", aldus de directeur van de FBK Games.

Kloosterman hans fbk games rtv oost
De kans dat de FBK Games dit jaar doorgaan schat directeur Hans Kloosterman op 99%. © still video RTV Oost

‘Positief ingesteld persoon’

Dat is dan in elk geval al meer dan vorig jaar, toen de atletiekwedstrijd vanwege de coronapandemie helemaal werd afgelast. “Ik ben een positief ingesteld persoon”, lacht Kloosterman. Hij rekent er dan ook op dat sportief directeur Ellen van Langen tal van grote namen weet te strikken voor de wedstrijd op zondag 6 juni.

Schippers, Klaver en Bol

Kloosterman: “Voor topsporters is er meer mogelijk wat betreft vliegen dan voor gewone mensen. Hooguit voor sporters uit risicogebieden zal het lastig worden naar Europa te komen.” Hij denkt aan landen als Brazilië of Zuid-Afrika, waar eerder varianten van het oorspronkelijke virus opdoken. “Vergeet overigens niet dat het overgrote deel van de deelnemers uit Europa komt. En daarbij tellen we in Nederland op mondiaal niveau ook steeds meer mee, met natuurlijk Dafne Schippers en Sifan Hassan, maar ook met de talenten Femke Bol en Lieke Klaver.”

Met andere woorden: Kloosterman is niet bang dat het een wedstrijd met een veld vol B-atleten wordt. Het liefst zou de Hengeloër bij de FBK Games duizenden toeschouwers verwelkomen, maar de kans daarop is nihil. Het zullen er hooguit 1.500 zijn.

icon_main_quote_red_glyph

"Wij staan wat heropenen betreft niet vooraan in de rij.”

Hans Kloosterman, FBK Games

World Athletics Continental Tour

Vorig jaar zouden de FBK Games voor het eerst worden gehouden als onderdeel van de World Athletics Continental Tour, het hoogste niveau, net onder de prestigieuze Diamond League. Corona gooide roet in het eten, maar dit jaar moet het dan toch echt gaan gebeuren. “Dat betekent inkomsten van grote sponsoren, die die hele tour sponsoren. Die haken aan, omdat we ook in veel landen op tv te zien zullen zijn. En die tv-gelden zijn op hun beurt weer een belangrijke bron van inkomsten voor ons. Vorig jaar waren die inkomsten er niet, maar omdat we ondersteuning mochten ontvangen van de overheid durf ik nu wel te stellen dat we straks in juni vrijwel zeker een mooi evenement hebben.”

icon_main_info_white_glyph

Hengeloos Peil

Hans Kloosterman is op dinsdag 16 maart te gast in Hengeloos Peil, de maandelijkse talkshow van 1Twente Hengelo. De uitzending is die avond te volgen van 19 tot 20 uur via 1Twente.nl en op vrijdag 19 maart tussen 22 en 23 uur op het tv-kanaal van 1Twente Hengelo.

Netwerken

Het wordt deze zomer vooral een online evenement. Zowel voor het ‘gewone publiek’ als voor sponsoren en vips. Kloosterman: "We zijn niet alleen een topsportevenement, maar ook een plek waar vertegenwoordigers uit het Twentse bedrijfsleven elkaar ontmoeten. We willen hen ook straks de mogelijkheid bieden voor ontmoeting. Desnoods online.”

Geen Kids Run en Dubbele Mijl

De side events, zoals de Kids Run, de Dubbele Mijl en FBK Schoolatletiek, gaan dit jaar zeer waarschijnlijk niet door. “Maar mocht over een paar weken blijken dat er toch ineens meer mogelijk is, dan zijn zulke evenementen ook in twee maanden tijd nog wel te organiseren.” Een begripvolle Kloosterman rekent zich echter niet rijk: “Eerst gaan straks hopelijk de winkels en de horeca weer open. Wij staan wat heropenen betreft niet vooraan in de rij.”


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via info@1twente.nl of bel redactie Enschede (053) 432 75 27 of redactie Hengelo (074) 256 6699.