Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

Buursink over Mans: ‘Charmante man en adequaat bestuurder’

Een charmante man die dicht bij de mensen stond en onder druk “uitzonderlijk goed functioneerde”. Zo beschrijft oud-wethouder Dick Buursink Jan Mans die zijn hoogtepunt als burgemeester tijdens de vuurwerkramp beleefde. Mans overleed donderdagavond op 80-jarige leeftijd aan kanker.

Buursink hoorde zelf pas vrijdagochtend van de dood van zijn oud-collega en schrok behoorlijk. “Ik had mij nog voorgenomen om hem even te gaan bellen. Ik wist dat hij ziek was. Nu ben ik te laat”, zegt Buursink die samen met Mans zeven jaar in het college van burgemeester en wethouders zat. Dat hij dit vervelend vindt, is duidelijk te zien.

Mans en Buursink waren niet alleen collega’s, maar onderhielden daarnaast ook een goede band. “We zijn op dezelfde dag jarig en stuurden altijd kaartjes. In de zomer hebben we nog een half uur via een videochat gekletst”, aldus Buursink.

Naast dat de twee een vriendschappelijke relatie hadden, ontstonden er gedurende de zeven jaar in het college ook felle discussies. “Mans, die na Ko Wierenga burgemeester werd, nam het idee over om Enschede en Hengelo te laten fuseren. Ik vond het idee niks”, maakt Buursink duidelijk. Uiteindelijk werd het plan niet gerealiseerd, omdat er te weinig stemmen voor waren. “Dat het idee van de dubbelstad niets werd, maakte Mans heel boos. Hij gaf mij de schuld. Maar ik kon er natuurlijk niks aan doen.”

“Ik durf de dozen niet uit te pakken’, zei hij toen tegen mij. Hij kon het emotioneel niet aan”

Er volgde een tijd waarin Mans volgens Buursink als burgemeester niet goed functioneerde. Volgens hem was hij te vaak afwezig en gaf hij weinig leiding. Tot de vuurwerkramp. “Opeens stond er een zeer adequate bestuurder. Jan functioneert onder hoge druk uitzonderlijk goed. Hij weerstond die druk”, herinnert Buursink zich. “Wat hij toen heel slim deed, is dat hij elk uur een persconferentie hield. Zo konden journalisten niet zelf op zoek gaan naar nieuws, omdat hij het nieuws in handen hield.”

Maar na de vuurwerkramp knetterde het tussen de twee politici. Buursink was en is van mening dat het bestuur van Enschede een grote verantwoordelijkheid had en met een getraumatiseerde stad te maken kreeg. “Je hebt mensen die moeten optreden en mensen die moeten aftreden. Volgens mij kon het daarom niet dat we met z’n allen bleven zitten”, vertelt Buursink.

Het duurde toen daarom ook niet lang tot Buursink besloot om af te treden, omdat hij zich medeverantwoordelijk voelde voor het falen van de overheid. Ook van Mans had hij dit verwacht. Maar het gebeurde niet. “Hij was verantwoordelijk voor de brandweer. Toen was er behoorlijk veel kritiek op het handelen van de brandweer, omdat zij verantwoordelijk waren voor de veiligheid van de stad”, licht Buursink toe.

Hij zegt dat Mans na de vuurwerkramp zijn beste periode beleefde. Maar praten over de ramp kon de bestuurder blijkbaar nooit weer. “Ik was een keer bij hem thuis. Toen zag ik al die dozen met dingen over de vuurwerkramp liggen. ‘Ik durf de dozen niet uit te pakken’, zei hij toen tegen mij. Hij kon het emotioneel niet aan”, weet Buursink nog.

De oud-wethouder heeft goede woorden over voor Mans. “Hij lijkt op mij. Hij is ‘draufgängerisch’. Maar hij is ook heel charmant. Hij was de enige die zich heel erg goed had ingelezen in de geschiedenis van Enschede voordat hij begon. Ik heb veel met geschiedenis en dat schept natuurlijk een band”, aldus Buursink. Uiteindelijk heeft hij veel geleerd van Mans: “Hij bleef altijd dicht bij de mensen. Aandacht besteden aan mensen op het moment dat er iets ernstigs gebeurt. Dat kon hij goed en dat heb ik van hem geleerd.”

FOTO 20210219 overlijden Jan Mans
Oud-burgemeester Jan Mans van Enschede
Beeld:
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.