Hengeloos Peil

‘Online repeteren met een orkest gaat niet’

Nu er nog geen vooruitzichten zijn op versoepelingen is het voor verenigingen nog steeds niet mogelijk om samen te komen. Voor muziekscholen zijn de problemen extra groot, want hoe repeteer je met z'n allen via een Zoom-verbinding? Manon Jonquière van Muziekvereniging Armonia en Bert Fransen van Kunstenschool Oyfo waren te gast bij Hengeloos Peil om te vertellen over hoe zij met de lockdown omgaan.

Zorgen om de jeugd

Het is een speciaal jaar voor Armonia. De vereniging mag dit jaar namelijk 125 kaarsjes uitblazen. Armonia kent een rijke historie en een solide basis, maar corona zorgt zeker voor uitdagingen. “Het gaat gelukkig nog goed met de vereniging. We hebben vijf orkesten en heel veel trouwe leden", zegt voorzitter Manon Jonquière. "Maar onze orkesten en ensembles kunnen nog steeds niet samen repeteren, laat staan uitvoeringen verzorgen. We proberen wel iedere week een workshop online aan te bieden. Op die manier zorg je toch voor verbinding.”

Vooral de jeugd tussen de 16 en 18 jaar oud baart Jonquière zorgen: "Dit is een leeftijdsgroep waar de laatste tijd veel over is gesproken. De binding houden met hen heeft onze hoogste prioriteit." De vereniging houdt allerlei bijeenkomsten via Zoom. Toch hoopt Jonquière dat de buurthuizen en verenigingsgebouwen binnenkort weer open mogen. "Ook al gaan we alleen spelletjes spelen, zolang we maar iets mogen. Je bent een vereniging om elkaar te ontmoeten."

'Repeteren met vertraging werkt niet'

Dat muziek maken via een livestream voor allerlei problemen zorgt, merken ze ook bij Oyfo. Via Zoom en andere beeldbelsoftware ontstaat vertraging. De vertraging zorgt ervoor dat de timing tussen de muzikanten niet meer klopt. Bert Fransen van Oyfo Kunstenschool: “Alleen de individuele lessen gaan door. Alle groepslessen zijn tijdelijk opgeschort.”

Bij de muziekschool zijn ze momenteel druk bezig met het verhuizen naar het nieuwe onderkomen in de Hazemeijer. Fransen: “Op 8 maart gaan wij officieel open, maar de vraag is natuurlijk of wij überhaupt open kunnen die dag. We gaan het zien.”


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via mail of telefoon.