Als je als Hengelose vereniging een braderie of wijkfeest wilt organiseren, kun je voor vervelende verrassingen komen te staan. Tenminste, als je de weg in het stadhuis niet weet. Waar je voorheen eenvoudig via een formulier online je aanvraag voor een evenementenvergunning kon doen, moet dat tegenwoordig via DigiD of zogeheten 'eHerkenning'. Daar zitten echter nogal wat risico's en/of kosten aan vast.
CDA-raadslid Ron Wesseling heeft er vragen over gesteld aan het College van B en W: "Een grote kracht van de Hengelose samenleving is het rijke verenigingsleven. Er zijn veel verenigingen die tal van activiteiten organiseren. Wanneer een activiteit iets groter wordt, is er hiervoor al snel een evenementenvergunning nodig. En hier wordt het voor de verenigingen heel ingewikkeld", vertelt Wesseling.
De vrijwilliger kan op persoonlijke titel met DigiD een vergunning aanvragen: "Maar dit wordt vaak als een behoorlijke drempel ervaren, omdat de vrijwilliger dan ook persoonlijk aansprakelijk is. Dat kan mensen ervan weerhouden om überhaupt nog iets te organiseren."
Zijn er dan geen alternatieven? "Jawel, je kunt bijvoorbeeld via eHerkenning vanuit de organisatie zelf een aanvraag doen. Echter, daarmee gaan kosten gepaard. Die kunnen zomaar oplopen tot 120 euro per aanvraag. Dat zijn belemmeringen die kunnen leiden tot het niet organiseren van activiteiten."
eHerkenning regelt de herkenning (authenticatie) en controleert de bevoegdheid (autorisatie) van personen die online een dienst willen afnemen. Je kunt ermee inloggen bij ruim 600 verschillende dienstverleners. Van private organisaties tot het UWV, gemeenten, Belastingdienst en verzekeraars.
Wesseling heeft het gehoord van iemand in zijn wijk de Hasseler Es: "Zij wilde een aanvraag doen voor de jaarlijkse wijkmarkt, maar liep tegen deze muur op. Ze had er bijna het bijltje bij neergegooid. Uiteindelijk kon ze via iemand anders, die contacten in het stadhuis heeft, de aanvraag doen."
Wesseling wil weten of het College van B en W op de hoogte is van deze drempels. Verder wil hij weten of B en W het eens is met hem dat deze aanvraagprocedure belemmerend werkt. "Tot een paar jaar geleden konden vrijwilligersorganisaties via een formulier op de website van de gemeente een evenementenvergunning aanvragen. Dit is laagdrempelig. Ik wil graag van het college weten of herinvoering een optie is."