Hengeloos Peil

IJsbaan volgende keer sneller open met wiggen in wakken

In drie dagen tijd bonden afgelopen weekend meer dan duizend schaatsers de ijzers onder voor een paar rondjes op de Hengelose ijsbaan. Voorzitter Bob Groenewoud van de Hengelose IJsclub (HIJC) zat nog vol adrenaline toen hij een paar dagen later aanschoof in Hengeloos Peil, maar zag ook direct verbeterpunten voor een nog mooiere ijsvloer een volgende keer.

Tuindorpvijver

Om met dat laatste te beginnen: terwijl er op open water, zoals bijvoorbeeld de Tuindorpvijver, al op donderdag geschaatst kon worden, ging de ijsbaan aan de Van Alphenstraat pas op vrijdag open. Terwijl een laagje van 3 à 4 centimeter ijs al voldoende is om hier te kunnen schaatsen. Bob Groenewoud legt uit: "Het duurde bij ons relatief lang, omdat we werken met een aantal putten op de baan. Vandaaruit kunnen we snel water oppompen om de baan met water te vullen, voordat het gaat vriezen. Omdat de putten diep zijn en het onderin warmer is dan bovenin, blijft de baan boven die plekken echter langer open. Onze ijsmeesters hebben hun hoofd er over gebroken en denken dat ze met wiggen in de putten het ei van Columbus hebben gevonden. Die moeten een volgende keer de circulatie verminderen, zodat er geen wakken ontstaan."

icon_main_quote_red_glyph

"Bij een aantal clubs stond op de site vermeld 'we zijn alleen open voor leden; klik hier om lid te worden', maar wij vinden het juist belangrijk om laagdrempelig te zijn."

Bob Groenewoud

Skeeleren populair

De Hengelose IJsclub is een van de weinige Hengelose verenigingen die het afgelopen jaar gegroeid zijn, vertelt Groenewoud trots: "Veel mensen die niet konden sporten op hun club, in de sportschool of het hele dagen thuiszitten simpelweg zat waren, zijn gaan skeeleren. Daar zijn wij direct op ingesprongen met clinics, zodat ze het wel veílig zouden doen. Zo'n dertig mensen hebben hiervoor lessen gevolgd en twintig daarvan zijn lid geworden. Afgelopen weekend hebben zo'n twintig mensen een jaarkaart gekocht."

Luchtfoto ijsbaan
Op deze foto zijn de vele putten duidelijk te zien. Bob Groenewoud: "Omdat de putten diep zijn en het onderin warmer is dan bovenin, blijft de baan boven die plekken langer open, omdat het water circuleert." © HIJC

IJsbaan Twente

Hij vindt het jammer dat er nu niks mogelijk is voor nieuwe leden. Met name de jeugd zou hij graag zo snel mogelijk weer op het ijs zien: "Probleem is dat IJsbaan Twente nu dicht is vanwege de lockdown en het skeelerseizoen begint pas over een maand of twee. We hebben nieuwe leden nu even niks te bieden."

Waar een aantal regionale ijsclubs alleen leden de kans heeft geboden op de eigen ijsbaan te schaatsen, wilde de HIJC juist ook aspirant-leden aan het schaatsen laten ruiken, vertelt Groenewoud. "Bij een aantal clubs stond op de site vermeld 'we zijn alleen open voor leden; klik hier om lid te worden', maar wij vinden het juist belangrijk om laagdrempelig te zijn en de kosten zo laag mogelijk te houden."


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via mail of telefoon.