Nijverheid Aardgasvrij

Hengelo ziet toegevoegde waarde warmtefoto's niet

Raadslid Rik Oude Munnink (D66) vraagt zich af waarom Hengelo geen gebruik maakt van het aanbod van het bedrijf Sobolt om warmtefoto's te maken van Hengelose woningen, zoals dit bedrijf dit ook in de gemeente Hof van Twente heeft gedaan. Met de foto's kan een huiseigenaar bepalen waar warmte 'weglekt'. De bewoner betaalt niets, de kosten zijn voor de gemeente.

Warmtefoto sobolt
Raadslid Rik Oude Munnink vraagt zich af waarom Hengelo geen gebruik maakt van het aanbod van het bedrijf Sobolt om warmtefoto's te maken van Hengelose woningen. © Sobolt bv

Beperkt inzicht

Het college van B en W laat weten hier vooralsnog niet aan mee te werken, omdat er een aantal haken en ogen aan zitten: "Huiseigenaren die zich hebben opgegeven, krijgen een foto van de voorgevel van het huis. Wanneer er een auto of een boom voor de woning staat, belemmert dat het zicht op de gevel en dat deel komt dan ook niet goed op de foto. Verder komt alleen de voorgevel op de foto, waardoor het inzicht in het warmteverlies van de gehele woning beperkt is."

icon_main_quote_red_glyph

"Wanneer er een auto of een boom voor de woning staat, belemmert dat het zicht op de gevel en dat deel komt dan ook niet goed op de foto."

College van B en W

'Prijs-kwaliteitsverhouding niet in balans'

Volgens het college moeten mensen met de warmtefoto getriggerd worden om energiebesparende maatregelen te nemen, maar is het nog maar de vraag of dat met deze 'eenzijdige' foto gebeurt: "De effectiviteit van deze actie is erg onzeker. Bij de totale beoordeling vonden wij uiteindelijk de prijs-kwaliteitsverhouding niet in balans."

Wel geeft het college aan dat, als straks de Regeling Reductie Energiegebruik wordt verlengd, binnen het resterende budget een aantal warmtescans beschikbaar gesteld wordt aan huiseigenaren. Dan gaat het om scans van de gehele woning, dus niet alleen van de voorzijde. Of de RRE wordt verlengd, wordt eind deze februari bekend.


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via mail of telefoon.