Nijverheid Aardgasvrij

Huiseigenaren opgelet: er zit nog twee ton in potje voor tochtstrips en ledlampen

In vier maanden tijd hebben nog maar 800 Hengeloërs gebruik gemaakt van de regeling Poen voor Groen, terwijl er voor 5.000 huiseigenaren geld beschikbaar is. Het gaat om subsidie voor kleine energiebesparende maatregelen. Dat blijkt uit antwoorden die raadslid Rik Oude Munnink van D66 kreeg naar aanleiding van onlangs aan het college gestelde vragen over de verduurzaming van woningen.

37079 Energielabel
In vier maanden tijd hebben nog maar 800 Hengeloërs gebruik gemaakt van de regeling Poen voor Groen, terwijl er voor 5.000 huiseigenaren geld beschikbaar is. © 1Twente

50 euro voor tochtstrips en brievenbuskleppen

De actie Poen voor Groen maakt onderdeel uit van de Regeling Reductie Energiegebruik. Een regeling voor huiseigenaren om te komen tot kleine energiebesparende maatregelen. Met een bon ter waarde van 50 euro kunnen huiseigenaren bij Hengelose bouwmarkten bijvoorbeeld led-lampen, tochtstrippen of een tochtklep voor de brievenbus aanschaffen.

Hengelo kreeg vanuit deze landelijke regeling in totaal zeven ton toegekend om bij ongeveer 8.000 huiseigenaren kleine en eenvoudige energiebesparende maatregelen te realiseren. Van een deel van dat geld stelt de SWB bespaarpakketten voor huiseigenaren samen. Vorig zomer gingen de eerste tachtig pakketten naar inwoners van de Nijverheid, de komende weken volgen pakketten voor 800 huiseigenaren, die via het Hengelo Panel hebben meegedaan aan een vragenlijst over duurzaamheid en duurzame energieopwek.

icon_main_quote_red_glyph

"De Poen voor groen-regeling is zeker van toegevoegde waarde, maar heeft per huishouden natuurlijk maar een beperkte impact."

Rik Oude Munnink (D66)

'Welke plannen zijn er nog meer?'

Oude Munnink wil dat er haast gemaakt wordt met het verduurzamen van Hengelo: "De Poen voor groen-regeling is zeker van toegevoegde waarde, maar heeft per huishouden natuurlijk maar een beperkte impact. Daarom wil ik weten of het college, naast deze regeling, grotere plannen heeft voor het verduurzamen van Hengelo?"

Het college laat weten dat er in samenwerking met Welbions in november een aanvraag ingediend is bij het rijk om subsidie Regeling Reductie Energieverbruik Woningen (RREW) te verkrijgen. Deze regeling is bedoeld voor huurders en kopers, waardoor meer gebiedsgerichte acties plaats kunnen vinden. Het rijk heeft nog niet besloten welke aanvragen worden gehonoreerd.

Collectieve inkoopacties

"We overwegen zeker om grotere acties op te zetten, zoals bijvoorbeeld collectieve inkoopacties. We vinden het belangrijk dat inwoners een goed handelingsperspectief krijgen, ook richting aardgasvrij, zodat ze de juiste stappen kunnen zetten op het moment dat het uitkomt. Zonder dat ze daarna spijt hoeven te hebben van die stap", aldus B en W.

Omdat het vanwege corona lastig is huiseigenaren te bereiken, ligt er vanuit een groot aantal gemeenten het verzoek bij het Rijk voor verlenging van de projectperiode, laat het college desgevraagd weten.


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via info@1twente.nl of bel redactie Enschede (053) 432 75 27 of redactie Hengelo (074) 256 6699.