Enschede
Video

Reis Solar Team Twente naar WK in Australië gaat niet door

Solar Team Twente moet een streep zetten door hun reis naar Australië. Het wereldkampioenschap De Bridgestone World Solar Challenge in Australië van oktober 2021 gaat dit jaar namelijk niet meer door.

Negentien studenten van Hogeschool Saxion en Universiteit Twente trainen sinds augustus 2020 voor de Bridgestone World Solar Challenge in oktober. De studenten waren bezig met het trainen en ontwikkelen van hun zonneauto voor de race. Het team baalt enorm dat de wedstrijd niet door kan gaan. Het evenement is geannuleerd wegens de onzekerheid rondom het coronavirus. Teamleider Colin van Laar vertelt: “Dit is een enorme teleurstelling. De teamleden zetten anderhalf jaar alles op zij en werken toe naar de race in Australië. Nu valt die race weg. We nemen natuurlijk de tijd om dit te verwerken, maar we zullen de spirit erin houden.”

Alternatief

Het team blijft in contact met andere Europese solarteams om te kijken naar alternatieve races. Zo wil het team dat er een race plaatsvindt van 3000 kilometer door Europa. Een andere optie is een race op verschillende circuits in Nederland.

Solar Team Twente Martina Ketelaar
Het Solar Team Twente © Martina Ketelaar

Optimistisch

Het team is vanaf het begin altijd optimistisch gebleven. In eerste instantie waren er meerdere mogelijkheden om de race alsnog door te laten gaan, zoals quarantaine of veel coronatesten uitvoeren. “Het optimisme binnen het team heerste en hield iedereen gemotiveerd. Dit heeft ertoe geleid dat de ontwerpfase van de zonneauto succesvol is afgerond en het team enthousiast was begonnen aan de productie van de auto. We hebben er vertrouwen in dat dit gaat lukken”, vertelt Collin van Laar.

Marketing & communicatiemanager Mark van Eijk voegt toe: “De Solar Team Twente-familie is hecht en dat voelen we. Zij laten ons niet vallen, de teamleden laten elkaar niet vallen en we gaan er nog steeds alles aan doen om Solar Team Twente 2021 tot een groot succes te maken. Twente en de wereld horen snel weer van ons.”

In de toekomst

Het doel is om in de zomer de meest efficiënte zonneauto te presenteren. Het team blijft zich daarom ontwikkelen en verder innoveren. De studenten hebben veel geleerd over samenwerken binnen het team en samenwerken met partners. Van Laar blijft positief: “Een unieke leerervaring, die niemand van ons kan afpakken.”


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via mail of telefoon.