Verkeer
Stuur appje
Zoek

Hengelo vraagt inwoners of ze zich echt welkom voelen: 'Toegankelijkheid is een mensenrecht'

Is het centrum van Hengelo rolstoeltoegankelijk en kun je er veilig over straat als je homoseksueel bent? Mag je laten zien dat je gelooft in God of in Allah? Dat heeft allemaal te maken met inclusie. Nog dit jaar moet de gemeenteraad de Lokale Inclusie Agenda (LIA) vaststellen en om goed beslagen ten ijs te komen, doet Vizier Oost nu onderzoek. En daarvoor heeft deze organisatie hulp nodig van de Hengeloërs.

Vizier Oost beheert in deze regio alle meldingen op het gebied van discriminatie die via het meldpunt Discriminatie.nl binnenkomen. En dan gaat het volgens medewerker Eveline van Hilten-Rutten niet alleen om discriminatie op het gebied van huidskleur of religie: "Rolstoelers die een wijkcentrum niet in kunnen, kunnen ook aan de bel trekken. Fysieke belemmering is namelijk ook een vorm van discriminatie. Uiteindelijk is toegankelijkheid een mensenrecht. Fysieke, sociale én digitale toegankelijkheid. Iedereen moet dezelfde kansen krijgen. Daar vecht Vizier Oost voor."

“Rolstoelers die een wijkcentrum niet in kunnen, kunnen ook aan de bel trekken. Fysieke belemmering is namelijk ook een vorm van discriminatie.”

De gemeente Hengelo werkt aan nieuw beleid, zodat iedereen zich welkom, veilig en gerespecteerd voelt. Vizier Oost voert nu in opdracht van de gemeente een zogeheten 'behoefteonderzoek' uit. Van Hilten-Rutten: "Op 4 en 10 juni houden we drie bijeenkomsten in Hengelo, waarvoor we iedereen uitnodigen die iets vindt van de toegankelijkheid of die ervaringen heeft met discriminatie."

icon_main_info_white_glyph

Waar en wanneer?

Je kunt je aanmelden voor sessies op: woensdag 4 juni van 10:00 tot 12:00 uur (Voor professionals en maatschappelijke partners), dinsdag 10 juni van 10:00 tot 12:00 uur (Focus op LHBTI+ en handicap/chronische ziekte) en dezelfde dinsdag 10 juni van 19:30 tot 21:30 uur (Focus op sociaal-culturele diversiteit en religie). Locatie: Wijkcentrum de Hengelose Es (toegankelijk voor iedereen). Meld je aan via www.vizieroost.nl/hengelo/. Dit kan tot 5 dagen voor de datum van de sessie. Info: [email protected]

"In het bijzonder zijn we op zoek naar ervaringen en ideeën van inwoners van kleur, LHBTI+'ers en inwoners met een handicap of chronische ziekte en hun mantelzorgers. Voor de dialoogsessies willen we zo veel mogelijk perspectieven meenemen. Dus die van inwoners, maar ook van bijvoorbeeld werknemers of vrijwilligers bij organisaties, docenten, zorgmedewerkers, jongerenwerkers en ondernemers."

Drempel

De onderzoekers hopen op zoveel mogelijk meepraters. "We zien dat mensen nog altijd een drempel over moeten als het gaat om bijvoorbeeld het melden van discriminatie. Pas als het incident heel heftig is of als het discrimineren langdurig van aard wordt die stap gezet."

Netwerken

Voor het meepraten in dit soort 'stadsgesprekken' kan volgens Van Hilten-Rutten hetzelfde gelden. "Daarom proberen we hen te bereiken via de netwerken die er in Hengelo zijn, bijvoorbeeld dat van Wijkracht. We willen iedereen de mogelijkheid bieden zijn, haar of hun stem te laten horen."

“Dit wijkgebouw is toegankelijk voor iedereen en goed te bereiken met het ov. Dat geldt niet voor elk wijkgebouw in Hengelo.”

Vizier Oost houdt na 10 juni alle input tegen het licht: "We gaan turven wat het vaakst gezegd wordt, welke opmerkingen blijven hangen. Aan de hand daarvan stellen we een analyse op. Dat rapport gaat - vergezeld van tips - als een beleidsadvies naar de gemeente en de gemeenteraad en hopelijk nemen zij voor het einde van het jaar een besluit."

Wijkcentrum De Hengelose Es

Dat de drie gespreksrondes allemaal in wijkcentrum De Hengelose Es worden gehouden, is opvallend. Niet bepaald inclusief, zou je kunnen stellen. Waarom niet ook in andere delen van de stad met de burgers in gesprek gaan? Van Hilten-Rutten komt met een plausibele verklaring: "Dit wijkgebouw is toegankelijk voor iedereen en goed te bereiken met het ov. Dat geldt niet voor elk wijkgebouw in Hengelo."

Dat laatste komt ongetwijfeld ook te staan in de analyse van Vizier Oost.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.