In de Museumfabriek in Enschede is donderdagmiddag het eerste portret onthuld uit een nieuwe reeks over hedendaagse Twentse iconen. Cor Hilbrink, de eerste voorzitter van FC Twente en verzetsheld, siert het portret dat is getekend door de Oldenzaler Guus Nijhuis. Aanleiding voor dit eerbetoon is de theaterproductie Man van Beton, die Hilbrinks levensverhaal vertelt. De bedoeling is dat in de toekomst meer portretten van markante Twentenaren aan de wand in de Museumfabriek komen te hangen.
Producent van Man van Beton, Laura Reymer, kwam ruim een half jaar geleden in contact met Adrie Hemmink, projectleider Publiek bij de Museumfabriek in Enschede. Reymer stelde de vraag: “Hangt of staat er iets van Cor Hilbrink in dit Twentse museum?” Het antwoord was duidelijk en verrassend: er was niets. Dat besef vormde het begin van het initiatief om Hilbrink alsnog een prominente plek in het museum te geven.
Daar voegt Oldenzaler Guus Nijhuis zich in het verhaal. Hij raakte via zijn studie betrokken bij het Kulturhus in Borne, dat zich verdiept in het levensverhaal van Cor Hilbrink. “Ik doe mijn afstudeeropdracht bij het Kulturhus. De opdracht daar is dat er een blijvend product moet komen over Cor Hilbrink”, legt Nijhuis uit. “Ik heb mij echt verdiept in de man en raakte enorm geïnteresseerd in zijn geschiedenis. Ik heb zelfs met Koen, de neef van Cor Hilbrink, gesproken om meer over hem te weten te komen.”
Lees verder onder de afbeelding.
Het maken van een portret kwam eigenlijk voort uit een toevallige wending, toen de vraag werd gesteld of Cor Hilbrink opgenomen kon worden in de collectie van de Museumfabriek. “Er bestond één portret, maar dat zat in een privécollectie”, vertelt Guus Nijhuis. “De eigenaar was daar enorm aan gehecht en wilde het niet afstaan. Nou kan ik zelf redelijk tekenen, dus ben ik in mijn vrije tijd begonnen met het maken van een portret van Hilbrink.”
Hilbrink is een bekende naam voor menig Enschedeër die in het weekend naar de plaatselijke FC kijkt. Hij was namelijk de eerste voorzitter van de fusieclub FC Twente. Daarnaast speelde hij een belangrijke rol bij de oprichting van de Betoncentrale Twente. Tijdens de Tweede Wereldoorlog vervulde Hilbrink een cruciale rol in het verzet; zijn ouderlijk huis, Huize Lidwina in Zenderen, fungeerde als belangrijke schuilplaats.
Met de overhandiging van zijn portret is het startsein gegeven voor een reeks portretten van hedendaagse Twentse iconen. “We mogen in de nabije toekomst ook iets ontvangen van iemand uit de familie Jannink, die in de oorlog is gestorven.”
In de Museumfabriek hangen tal van portretten van iconische Tukkers, maar die zijn voornamelijk afkomstig uit een ver verleden. “We kregen de vraag van Adrie Hemmink of wij interesse hadden. ‘Past een portret van Cor Hilbrink bij jullie op de wand?’ Toen dacht ik: ‘Ja natuurlijk’”, vertelt museumarchivaris Edwin Plokker. “Het getekende portret van Hilbrink is een mooie aanvulling op de collectie die wij al hebben.”
Voor de Museumfabriek is het bovendien een opsteker dat het portret een link heeft met FC Twente, aangezien daar tot nu toe weinig van te zien was. “FC Twente heeft natuurlijk haar eigen museum, waardoor wij weinig objecten of verhalen uit de clubgeschiedenis tonen.”
De voorstelling Man van Beton wordt tijdens de Pinksterdagen opgevoerd in het Openluchttheater Hertme. De productie is gebaseerd op het leven van Cor Hilbrink en zijn verzetsdaden tijdens de Tweede Wereldoorlog. “De voorstelling heet Man van Beton, maar ‘met een hart van goud’ komt daar nog achteraan. Daarom zie je op het kunstwerk ook een gouden hart terug”, legt Nijhuis uit.