Geen plaatjes van FC Twente-spelers of van Pokémons, maar van bewoners uit de Hengelose buurt De Noork. Afgelopen tijd zijn bewoners geportretteerd en tot buurtplaatjes gevormd. De plaatjes zijn te verzamelen bij twaalf ondernemers in de buurt en buurtbewoners kunnen ze vervolgens zelf inplakken in het boek.
In de kantine van het Denksportcentrum aan de Caesar Franckstraat zoeken bewoners tussen de buurtplaatjes naar bekenden en naar zichzelf. Zo'n 53 verschillende wijkbewoners zijn geportretteerd voor de buurtplaatjes. In een plakboek zijn de verschillende bewoners in verschillende categorieën ingedeeld.
Eén van hen is Leo Leverink, die valt onder de categorie ‘Gooide het roer om’. “Mijn vader is in De Noork geboren en ik heb veertig jaar in Tuindorp gewoond. Nu woon ik weer in de wijk, dicht bij de plek waar mijn vader altijd woonde.”
Dat Leverink meedoet is toeval: “Ze stonden bij het winkelcentrum en vroegen of ik mee wilde doen." Twee fotodagen waren ingepland om mensen te portretteren. “Het is een mooi initiatief, waarmee je je buren toch wat beter leert kennen.”
Dat is volgens projectleider Ingeborg Wind van Bibliotheek Twente de bedoeling: “Zo willen we de verbinding tussen mensen verbeteren.” Het idee voor de buurtplaatjes komt van de Rotterdamse kunstenaar Maarten Bel. De gemeente Hengelo heeft het project ondersteund.
Stadsdeelregisseur Herma Bakker van de gemeente Hengelo vindt het een mooi initiatief. De buurt is volop in ontwikkeling: Welbions is druk bezig met het isoleren van woningen en er zijn veel nieuwe mensen in de wijk komen wonen. Daarbij hoort het vergroten van de sociale samenhang, vertelt Bakker: “Noaberschap, dat is heel belangrijk. Zo'n actie is een hele mooie kapstok om de onderlinge verbinding verder op te zoeken”, zegt Bakker.
Toch zijn er, net als in andere buurten, ook problemen bij mensen achter de voordeur: “Schaamte bij geldproblemen is een voorbeeld, maar ook mensen die de taal niet machtig zijn en niet mee kunnen komen. We doen nu een vijftal pilots om de leefbaarheid in de Noork te verbeteren.” Een voorbeeld is bijvoorbeeld het Geldinformatiepunt aan de Mozartlaan. Op twee dagdelen in de week zijn medewerkers van BudgetAlert aanwezig om mensen met geldproblemen wegwijs te maken.
Daarnaast is het sociale aspect belangrijk: er moet voldoende te doen zijn voor mensen. Begin 2024 kreeg De Noork als één van de eerste buurten een plan dat moet zorgen voor een socialere, veiligere en vitalere leefomgeving. Een opdracht is onder andere het stimuleren van sociale activiteiten: “Met de buurtplaatjes leer je de mensen kennen en weet je weer wat meer van elkaar.”
Langzamerhand druppelen er steeds meer bewoners binnen om te kijken hoe de foto's zijn geworden. Rianne van 't Hullenaar zoekt tussen een stapeltje kaarten: “Ik heb het plaatje van mijzelf nog niet gevonden.” Zij werkt bij de bibliotheek en staat ook in het in het boekje. “De foto's zijn ontzettend leuk geworden.” Nu kunnen de bewoners beginnen met verzamelen. Volgens Wind smaakt het naar meer: “Het lijkt ons in ieder geval erg leuk om het door te zetten naar andere Hengelose wijken”, aldus Wind.