Verkeer
Stuur appje
Zoek
In samenwerking met
Twente FM logo

Psychische hulp of smoes? Rechter twijfelt aan opname verdachte bedreiger uit Losser

Politie
De man uit Losser bedreigde de curator en zijn eigen buren met de dood.
Beeld: 1Twente

Is een 39-jarige man uit Losser opgenomen op de psychiatrische afdeling van het MST in Enschede? Dat is de vraag die gistermiddag centraal stond in de rechtbank in Almelo. Voor de tweede keer ging de zitting niet door, omdat de man die verdacht wordt van het ernstig bedreigen van zijn curator en buren niet aanwezig was.

Hij zou boos zijn op zijn curator over de manier waarop zijn faillissement is afgehandeld. Volgens het Openbaar Ministerie dreigde hij de vrouw te liquideren – en dat meldde hij zelf via Meld Misdaad Anoniem. De curator werkte eerder bij advocatenkantoor Schol & Gorter. Opvallend detail: oprichter Schol werd in 2019 op straat beschoten, wat de zaak extra gevoelig maakt.

Ook buren van de verdachte deden hun verhaal. Zij zeggen al meer dan drie jaar overlast te ervaren. Hij zou gedreigd hebben hun huis in brand te steken en hen met de dood hebben bedreigd. Genoeg reden voor de buren om ook naar de rechter te stappen.

Beveiligingscamera

Zijn advocaat meldde dat de verdachte was opgenomen op de psychiatrische afdeling van het MST. De rechter besloot de zitting kort stil te leggen om te controleren of hij daadwerkelijk opgenomen is. Er werd door de officier van justitie en de advocaat geprobeerd contact te leggen met het ziekenhuis en de reclassering, maar niemand kon de opname bevestigen.

Op de gang van de rechtbank ontvouwde zich intussen een opmerkelijke situatie. De buren van de verdachte lieten slachtofferadvocaat Sebas Diekstra beelden zien van hun beveiligingscamera. Die hangt er vanwege de aanhoudende overlast. Op de beelden was te zien dat de verdachte in de nacht van zondag op maandag om 02.39 uur gewoon in zijn auto stapt – een opname die twijfels opriep over zijn ziekenhuisverblijf.

Rechtbank schorst zaak opnieuw

De rechter besloot na het zien van de beelden, en nadat deze naar de officier van justitie werden gestuurd, om de zaak opnieuw uit te stellen. Volgens de rechter is het belangrijk dat de 39-jarige man uit Losser aanwezig is bij de inhoudelijke behandeling. “Er is hulpverlening opgestart, maar we weten nog te weinig over zijn psyche. Daarom moet er een onderzoek komen via het NIFP (Nederlands Instituut voor Forensische Psychiatrie en Psychologie), waar gelukkig minder lange wachttijden zijn.”

Volgende keer: verschijnen of opgehaald worden

Wanneer de zaak wordt hervat is nog niet bekend. Wel is duidelijk dat de verdachte de volgende keer verplicht moet verschijnen. Als hij weer niet komt opdagen, zal de politie hem ophalen.

Dit artikel is gepubliceerd in samenwerking met oost
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.