Verkeer
Stuur appje
Zoek

Met deze nieuwe 'wokkel' vernieuwt Enschede het hart van de grootste waterberging van de stad

Een vijftien meter lange wokkel hangt donderdagmorgen boven de Roessinghsbleekweg. Een kraan takelt het gevaarte op z’n plek. De nieuwe vijzel is cruciaal voor de grootste waterberging van Enschede. Hij pompt water omhoog en omlaag en voorkomt dat Roombeek natte voeten krijgt.

Onder de grond ligt een bassin zo groot als een voetbalveld. Goed voor 15 miljoen liter water. Als het riool de boel weer aankan, draait de vijzel het reservoir leeg.

De kelder is in 1973 aangelegd, om te voorkomen dat bij zware regenbuien rioolwater de wijk Roombeek instroomt. In februari dit jaar begon het werk aan de Roessinghsbleek. De oude vijzel werd na 52 jaar dienst verwijderd. Ook de omliggende riolen krijgen een onderhoudsbeurt.

Een secuur werkje

Arjan Kampman, stadsdeelwethouder Enschede-Noord, is erbij. Hij doet de openingshandeling; met een touw - dat om het gevaarte gespannen zit - trekt hij de grote schroef de goede richting op. Daarna wordt de wokkel door professionals in het riool geplaatst.

De wethouder benadrukt het belang van de waterberging in Enschede. “We hebben een permanente strijd met water in onze stad”, legt hij uit. “De vijzel voert dat water gecontroleerd af. Vandaag wordt de oude installatie vernieuwd. Het is nogal een spectaculair project.”

Gemeente Enschede wokkel geplaatst 1973
Zo zag het eruit toen de vijzel geplaatst werd in 1973
Beeld: Gemeente Enschede

De nieuwe vijzel is van gietijzer, met een speciale coating. Robuust materiaal, gemaakt om tientallen jaren mee te gaan.

Grootste waterberging van Enschede

De stad kent in totaal zestien waterbergingen. Het bassin aan Roessinghbleek is 65 bij 60 meter en 6,5 meter diep. Daarmee is het de grootste van Enschede. Ruimte voor water in de stad is nodig, omdat de stad op een stuwwal ligt. Kampman: “We hebben een enorm hoogteverschil tussen Lonneker en het kanaal. Het water stroomt met een geweld van Lonneker naar beneden.” Zonder het bassin loopt Roombeek volledig over.

Werken aan water

Niet alleen in Enschede-Noord wordt gewerkt aan het riool. Ook in Stadsveld en Pathmos, waar afgelopen zomer een flinke overstroming was door een unieke hoosbui. Aannemer Koen Vloothuis: “Tijdens die regenbui stond dit bassin binnen een halfuur tot aan de rand toe vol.”

Die wateroverlast van vorig jaar zorgt ervoor dat bij de gemeente de plannen worden versneld. “We zijn ons heel bewust wat er kan gebeuren met woningen en bewoners,” legt stadsdeelbeheerder Peter Dijkstra uit. “We deden al veel aan waterberging, maar gaan nog meer doen – en sneller ook. Grotere buizen, grotere wadi’s, meer opvangplekken. Denk aan voetbalvelden, parken, open ruimtes. Alles om het water te kunnen bergen.”

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.