Enschede
Politiek

Raad kraakt kritische noten over ondersteuning jeugd

Het gaat niet goed met onze jeugd. Dat signaal klinkt nadrukkelijk vanuit de Enschedese gemeenteraad. Corona houdt ook jonge mensen al lange tijd thuis, de problemen stapelen zich op en de zorg vanuit de gemeente blijft achter.

Jongeren Ernst Bergboer
Jongeren hebben het moeilijk met coronamaatregelen, de raad maakt zich zorgen © Ernst Bergboer

Wethouder June Nods gaf een tijd geleden nog aan dat er geen ernstige zorgen waren rond de zorg voor de jeugd. In de raadsvergadering van vanavond geeft ze aan de zorgen te delen. Raadspartijen vinden evenwel dat er teveel wordt gepraat en te weinig gedaan.

Zorgen in de raad

“Wees pro-actief. Ik zou graag een voorstel willen zien hoe u de komende periode de jeugd gaat ondersteunen”, zei Ayfer Koç (CDA). Koç zei te vrezen voor een verloren generatie, als er niet actiever iets gebeurt. “Wij horen steeds meer verhalen van jongeren die depressief zijn, die weer zijn gaan snijden”, zei Hadassa Meier (CU). “Gesprekken en brieven zijn echt onvoldoende”, vond Piet van Ek (SP). René Kreeft (VVD) noemt zorgen over de toename van geweld thuis.

Brandbrief van scholen

Aanleiding voor dit ingelaste raadsdebat was een brandbrief van vrijwel alle besturen voor de scholen voor voortgezet onderwijs in Enschede, waarin zij melding doen van jongeren in problemen en hun zorgen delen. Die brandbrief is ingebracht door Yara Hümmels (PvdA).

Ook jongerenwerkers, sportverenigingen en wijkcoaches geven aan dat het aantal problemen onder jongeren toeneemt.

De raad vraagt om een plan van aanpak.


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via info@1twente.nl of bel redactie Enschede (053) 432 75 27 of redactie Hengelo (074) 256 6699.