Enschede
Video

Aantal nieuwe kankerpatiënten gedaald door corona in 2020

Landelijk werd in coronajaar 2020 aanzienlijk minder kanker gevonden bij patiënten dan het jaar ervoor. In dit geval is dat minder goed nieuws, weet UT-hoogleraar epidemiologie Sabine Siesling. Zij is naast hoogleraar ook lid van het Integraal Kankercentrum en verwacht dat er, door het stopzetten van de bevolkingsonderzoeken, ongeveer 4000 mensen in Nederland zijn, waarbij de diagnose nog niet is gesteld vanwege corona.

Daling borst- en darmkanker

Dat de reguliere zorg uitgesteld moet worden en soms helemaal niet meer kan plaatsvinden, is inmiddels een bekend verhaal. Dat geldt bijvoorbeeld ook voor het opsporen van kanker. “Er zijn niet per se minder kankerpatiënten. Er zijn gewoon minder vaak diagnoses gesteld. Op dit moment zijn het met name borstkanker en darmkanker waarbij we de grootste daling zien”, aldus Siesling.

Geen gigantisch probleem

Zij legt uit dat dit te maken heeft met de relatie met de bevolkingsonderzoeken. Met name borstkanker wordt vaak tijdens de bevolkingsonderzoeken opgespoord. “16 maart moesten we dit onderzoek stopzetten vanwege corona. Dat moest ook, omdat de laboranten de vrouw tijdens het onderzoek moeten aanraken en ze dicht bij elkaar staan”, zo Siesling. Zij merkt wel op dat zij en haar collega’s nog geen gigantisch probleem verwachten, omdat de tumoren tijdens de bevolkingsonderzoeken vaak in een vroeg stadium worden ontdekt.

icon_main_quote_red_glyph

Wat wij zien is dat de hele therapie voor bijvoorbeeld kanker wordt omgedraaid.

Sabine Siesling

Screenings hervat

“We konden de screenings onlangs ook weer opstarten. Voor borstkanker zit die inmiddels weer op 80 procent”, aldus de hoogleraar. “We zouden de achterstand natuurlijk graag weer willen inhalen, maar we moeten natuurlijk ook letten op de maatregelen en kunnen bijvoorbeeld niet alle vrouwen bij elkaar in een wachtkamer neerzetten.”

Gedwongen experiment

Naast haar lidmaatschap van het Integraal Kankercentrum Nederland is Siesling ook epidemioloog. Haar werk is sinds de uitbraak van corona daarom ook behoorlijk veranderd: “Op dit moment onderzoeken wij wat het effect van corona op de kankerzorg is. Wat wij zien is dat de hele therapie voor bijvoorbeeld kanker wordt omgedraaid. Normaal gesproken worden vrouwen met borstkanker eerst geopereerd en krijgen dan bijvoorbeeld een hormoontherapie. Maar omdat we de intensive care op dit moment zo min mogelijk moeten belasten, worden operaties uitgesteld en krijgen vrouwen eerst een hormoontherapie. We onderzoeken welk effect dat heeft voor de toekomst. Een gedwongen experiment.”


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via info@1twente.nl of bel redactie Enschede (053) 432 75 27 of redactie Hengelo (074) 256 6699.