Enschede

Nog nooit vertoonde foto's vuurwerkramp gaan viraal: 'Ik was even een BN'er'

Zo zit hij in de tuin met familie de fotoâs van toen te bekijken, het volgende moment zit Gerrit Bultman in de tv-studio van Max met zijn eigen werk op groot scherm voor zijn neus. Dankzij een telefoontje maandagmorgen naar deze krant over nog nooit vertoonde foto's van de vuurwerkramp.

459668 gerritbultman

Loes Geerdink | Tubantia

En óf De Twentsche Courant Tubantia belangstelling had voor de vele foto's die hij maakte pal na de ramp. Na het telefoontje van Gerrit Bultman was het vlot beklonken. In een mum van tijd waren de foto's gescand en was hijzelf geïnterviewd over die momenten dat hij op het dak van de Grolsch de geblakerde woonwijk van boven fotografeerde.

Half miljoen kijkers
Direct die morgen, toen Tubantia het online had gezet, ging het viral. Als een rollercoaster.

Zijn beeldmateriaal maakte veel indruk. Onder het kopje 'Nooit eerder vertoonde foto's tonen slagveld na vuurwerkramp Enschede' werden ze door Tubantia online gezet. Daarbij een kort interviewtje met Bultman zelf. Het bleek een regelrechte hit. In de app en op de site van Tubantia zijn ze inmiddels 228.000 keer bekeken, bij partner Algemeen Dagblad 276.000 keer. Meer dan een half miljoen keer al, dus.

"Direct die morgen, toen Tubantia het online had gezet, ging het viral. Als een rollercoaster." De berichtjes stroomden binnen. "Zelfs van een nicht die ik nog nooit gezien heb, die appte vanuit Schiedam: Ben jij dat?"

Elk jaar kijken
Het zijn ook indrukwekkende foto's. Bijzonder ook dat die nooit eerder zijn gepubliceerd. Het is er gewoon niet van gekomen, zegt Bultman met enige schroom. "We kijken er elk jaar wel naar. Meestal kort voor de 13de mei. Dan vraagt iedereen: Je heb toch nog die foto's... Mijn dochters hadden wel vaker gezegd: je moet er wat meer mee doen." Hij haalde er keer op keer zijn schouders over op. Tot dit weekend. Maandagmorgen belde hij de krant.

Op groot scherm
De foto's kwamen via Tubantia op de site van de NOS, bij Beau in het avondprogramma aan de wand en dus bij Max. Met Bultman zelf erbij. Lachend: "Ik was even een BN'ertje. Dat was hartstikke mooi, ik mocht mijn verhaal vertellen. En zo mag je ook een keer in zo'n studio kijken", beschrijft hij. "Dit had ik nooit verwacht. Dat het er zo mooi uit zou zien, die foto's op groot scherm."

Goede Moment
"Het was waarschijnlijk precies het goede moment ervoor. Ook omdat het 20 jaar geleden is en er weer zoveel belangstelling is voor de ramp. Als ik het eerder of later had gedaan was het waarschijnlijk niet zo hard gegaan. Ik ben blij dat ik het gedaan heb."

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede. foto: Carlo ter Ellen DTCT


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via mail of telefoon.