Verkeer
Stuur appje
Zoek
In samenwerking met
Twente FM logo

Raad Losser verlengt onder voorwaarden opvang statushouders in Dinkeloord; excuses van Burgerforum aan inwoners

Paul Elferink
Paul Elferink, fractievoorzitter CDA Losser.
Beeld: Gemeente Losser

Niet een vaste verlenging van twee jaar, maar een verlenging van één jaar, met de mogelijke verlenging van maximaal één jaar voor de tijdelijke huisvesting van vluchtelingen in hotel Dinkeloord. Een meerderheid van de raad in de gemeente Losser ondersteunde dinsdagavond een amendement dat zorgt voor aanvullende eisen met betrekking tot het verlengen van de tijdelijke opvang in hotel Dinkeloord.

De raad voegt nog een drietal beslispunten toe. De opvang blijft beperkt tot maximaal 94 personen. De veiligheid en het welzijn van de tijdelijke bewoners, evenals het veiligheidsgevoel van de omliggende bewoners, wordt door partijen geborgd, en de gemeenteraad moet na elk overleg schriftelijk worden geïnformeerd.

Aanvraag COA

Het COA heeft een aanvraag omgevingsvergunning ingediend om de tijdelijke opvanglocatie voor vluchtelingen aan de Denekamperstraat 48 te Beuningen te verlengen. Het gaat om het verlengen van de ingebruikname van het bestaande hotel voor een periode van twee jaar. De bedoeling van het verlenen van deze omgevingsvergunning is om de tijd te overbruggen tot een geschikte structurele locatie is gevonden voor het opvangen van asielzoekers. Omdat er nog geen nieuwe locatie is gevonden, is een verlenging van de huisvestingstermijn nodig. Het college stelt voor om de omgevingsvergunning met twee jaar te verlengen.

“De huidige opvang, voor met name gezinnen, is verre van ideaal.”

De CDA-fractie stelt, samen met Burgerforum, D66 en PvdA, aanvullende eisen. “We gaan vanavond beslissen over verlenging van tijdelijke huisvesting van mensen, gezinnen, kinderen, die we hier in Dinkeloord het afgelopen jaar een veilig thuis hebben geboden. De buurt was vooraf niet enthousiast wat er in hun achtertuin ging gebeuren, maar heeft zich geweldig opgesteld. Kritisch, maar open naar hun tijdelijke buren”, benadrukt CDA-fractievoorzitter Paul Elferink.

Hoewel de omstandigheden positief zijn, vinden deze fracties een verlenging van twee jaar te lang. “We willen verlengen met een jaar, met tussentijdse evaluaties. Kijken of het nog voldoet en of verdere verlenging nog nodig is.” Die verlenging mag dan maximaal één jaar zijn.
Verder moet het college, wat deze fracties betreft, actief aan de slag voor het vinden van permanente huisvesting. Elferink: “De huidige opvang, voor met name gezinnen, is verre van ideaal.”

“Het is onwenselijk dat statushouders een inburgeringstraject moeten stoppen als gevolg van onze tegenstem.”

Boetekleed Burgerforum

Fractievoorzitter Harold Sligman van Burgerforum Sligman trekt het boetekleed aan. “Politiek en stelligheid gaan niet goed samen. Dat is een belangrijke les die Burgerforum het afgelopen jaar heeft geleerd.” Burgerforum stond een jaar geleden achter het besluit dat de crisisnoodopvang in Dinkeloord maximaal één jaar mocht duren. “Toch staan we hier met een ander besluit. We bieden onze inwoners onze oprechte excuses aan omdat we terugkomen op een eerder ingenomen standpunt. We bieden ook excuses aan voor het feit dat ons besluit niet bijdraagt aan het vertrouwen in de lokale politiek”, aldus Sligman.

Lees verder onder de afbeelding.


Harold Sligman
Harold Sligman, fractievoorzitter Burgerforum Losser.
Beeld: Twente FM

Hij benadrukt dat Burgerforum in de toekomst wat te nemen besluiten betreft realistischer zal zijn. “We hebben geworsteld met dit voorstel: houden we vast aan ons besluit van een jaar geleden, of hebben we oog voor de situatie waarin de 94 mensen in Dinkeloord zich bevinden.” De fractie besloot in te stemmen met het gewijzigde voorstel. Sligman: “De doorslaggevende reden: menselijkheid. Het is onwenselijk en onmenselijk dat statushouders die aan onze gemeente gekoppeld zijn, een inburgeringstraject moeten stoppen of onderbreken, als gevolg van onze tegenstem.”

Sligman vraagt zich wel af of het huidige voorstel voldoende is en of Dinkeloord straks inderdaad de deuren dicht kan doen voor de crisisnoodopvang. “De wethouder denkt van wel, wij denken dat het lastig wordt. We zien niet dat een AZC binnen twee jaar gerealiseerd wordt binnen onze gemeente. Het koppelen van een termijn aan een onzekere gebeurtenis vinden wij onverstandig. Die les hebben we nu wel geleerd. We hebben onze twijfels bij de termijn: we gaan niet nog een keer terug naar onze inwoners met een mea culpa. Als het gewijzigde voorstel wordt aangenomen, dan is dat het ook.”

VVD-fractie tegen

Wethouder Milad Lahdo onderschrijft het amendement van de vier fracties. De VVD-fractie stemt als enige tegen. “Dit is een volkomen verkeerd besluit; we hadden ons aan de afspraak van een jaar geleden moeten houden”, zegt Harry Heegen, die Burgerforum een ‘excuuspartij’ noemt. “Een geuzennaam”, reageert Sligman.

Overleg omwonenden

In de slipstream van het bovenstaande amendement dient Burgerforum een motie in waarin het college opgeroepen om na het overleg met de omwonenden een korte evaluatie te houden en aan de deelnemers aan dat overleg te vragen of ze zich voldoende gehoord en serieus genomen voelen, en hoe ze denken over hoe de communicatie verlopen is. En hiervan de raad op de hoogte te brengen. “Van inwoners heeft Burgerforum vernomen dat dit overleg niet soepel is verlopen de afgelopen periode. En het bewonersoverleg is essentieel om de noodomvang goed te kunnen laten landen”, aldus Sligman. Wethouder Lahdo is positief over de motie, waarop ook de fracties die deze motie tamelijk overbodig vinden, hierin meegaan. De motie wordt unaniem aangenomen.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.