Verkeer
Stuur appje
Zoek
In samenwerking met
Twente FM logo

Op het tijdpad naar nieuw stadhuis in Oldenzaal ziet politiek vooral beren op de weg

Stadhuis Oldenzaal 20241223
Beeld: Niels Wesselink

Als alles mee zit, kan de Oldenzaalse gemeenteraad in september van dit jaar groen licht geven voor de ingrijpende verkleining, verbouwing en verduurzaming van het stadhuis. Als dan vervolgens de klus in december wordt gegund, kan in april volgend jaar het ambtelijke en bestuurlijke apparaat naar een tijdelijk onderkomen verhuizen, waarna in mei 2026 met de verbouwing zou kunnen worden begonnen. Vooralsnog ziet de Oldenzaalse politiek echter vooral beren op de weg.

Belangrijkste struikelblok op het door het college uitgestippelde tijdspad is het volgens Henk Winkelhuis (WG) ‘onmeunige’ bedrag van 16.1 miljoen dat met dit project gemoeid is, zo bleek maandagavond tijdens een informerend Politiek Forum. Veel fracties hikken niet alleen aan tegen de hoge kosten als zodanig, maar worstelen vooral ook met de vraag hoe dit kan worden uitgelegd aan de inwoners van Oldenzaal.

icon_main_info_white_glyph

Complexe puzzel

Maar liefst drie ambtelijke werkgroepen werken momenteel, op basis van een plan van eisen, diverse scenario’s uit voor het verkleinen, verduurzamen en toekomstbestendig maken van het stadhuis in Oldenzaal. Een complexe puzzel omdat het gaat omdat de verschillende deelprojecten - zoals de verbouwing, tijdelijke verhuizing, het afstoten van twee vleugels en de verhuizing van het Sociaal Plein - op elkaar moeten worden afgestemd. Daar komt bij dat de gemeenteraad als een havik waakt over het gereserveerde bedrag van 16.1 miljoen. Voorafgaand aan het Politiek Forum konden de raadsleden kennis nemen van de eerste – voorlopige – schetstekeningen, waarna ze werden bijgepraat over de stand van zaken. Daarbij werd duidelijk dat de af te stoten vleugels in elk geval niet gesloopt worden en dat er minder, maar wel meer flexibele werkplekken komen voor ambtenaren.

Vraagtekens bij klimaateisen

Net als Rutger Bouwman (Solidair Oldenzaal) zette Edgar Visscher (VVD) vraagtekens bij de noodzaak om het vernieuwde stadhuis volledig ‘Paris Proof’ te maken. Dat wil zeggen, het zou moeten voldoen aan de klimaatdoelstellingen. Visscher: “Niemand houdt zich daar nog aan. In Brussel niet en ook niet in Den Haag. Waarom zouden wij dat dan wel moeten doen?”

Sancties dreigen

Heel simpel, volgens portefeuillehouder burgemeester Patrick Welman: Doen we dit niet, dan volgen er mogelijk sancties vanuit Brussel of Den Haag. “Als we het nu dan toch doen, laten we het dan ook meteen goed doen.” Welman schetste nog maar weer eens de noodzaak van vernieuwing en verduurzaming omdat er sprake is van aanzienlijk achterstallig onderhoud, dat geen langer uitstel duldt. Bovendien is het 60 jaar oude gebouw een ‘energieslurper’ omdat de warmte het pand uit vliegt.

Uitgelezen moment

Naast dit alles is volgens Welman de aanpak van het broodnodige achterstallige onderhoud ook een uitgelezen moment om het stadhuis toekomstbestendig te maken als werkplek voor het ambtelijk apparaat en laagdrempelige dienstverleningsvoorziening voor de burgers. Welman staat voor het dilemma dat er enerzijds vaart moet worden gemaakt met de voortgang van de plannen, terwijl tegelijkertijd de gemeenteraad en de inwoners moeten worden ‘meegenomen’ in dit gevoelige dossier.

Prijzen blijven stijgen

Dat er vaart moet worden gemaakt met de plannen heeft enerzijds te maken met de beschikbaarheid van een fikse ‘verduurzamingssubsidie’ (900.000 euro), waaraan de voorwaarde is gekoppeld dat deze binnen 3 jaar moet worden aangewend. Tegelijkertijd benadrukte Welman dat er haast moet worden gemaakt omdat de prijzen blijven stijgen. Hij kon dan ook onder anderen Rutger Bouwman (SO), Yalmar Mekelenkamp (VVD) en Henk Winkelhuis (WG) geen garantie geven dat het in 2024 gereserveerde bedrag van 16.1 miljoen nog toereikend is, wanneer de gemeenteraad eind dit jaar een besluit moet nemen.

Iets minder doen?

Mekelenkamp verwoordde het breed gedeelde sentiment dat het gereserveerde bedrag van 16.1 miljoen beslist niet overschreden mag worden. “Dan moeten we misschien maar wat minder doen.” Dat is dan aan de raad, aldus Welman. Hoe de indexering zal uitpakken blijft volgens hem tot het laatst spannend. “Het bedrag is gebaseerd op het prijspeil van 2024. De kosten blijven stijgen, dat moet u zich wel realiseren.” Welman noemde nog een factor, die de voortgang van het project zou kunnen vertragen: Stikstof.

Tijdelijke huisvesting

Tijdens het nadrukkelijk ‘informerende’ Politiek Forum bleven een aantal vragen onbeantwoord. Bijvoorbeeld die van Rutger Bouwman (SO) waar het ambtelijke en bestuurlijke apparaat tijdelijk wordt gehuisvest tijdens de verbouwing en hoeveel dat gaat kosten. Naar verluidt is het voormalige Vos House bij de zuidelijke entree van Oldenzaal in beeld als tijdelijk onderkomen. Welman wilde er alleen over kwijt dat de gemeente in gesprek is met meerdere partijen en met één in het bijzonder. “Maar er zijn nog geen contracten getekend.”

“We gooien die 16.1 miljoen niet zo maar weg. Daar krijgen we bezit voor terug”

Bij de communicatie over de verbouwing en verduurzaming van het stadhuis zijn niet alleen de hoge kosten een complicerende factor, maar ook het negatieve sentiment over het aanzien van het gebouw. Veel Oldenzalers vinden het stadhuis niet mooi. Wat die hoge kosten betreft, was Leon Lulofs (PvdA) overigens de enige, die daar enige nuancering bij aanbracht. “We gooien die 16.1 miljoen niet zo maar weg. Daar krijgen we bezit voor terug.” Lulofs riep de portefeuillehouder daarbij wel op om dit beter te communiceren. “Leg het uit!”

‘Met 43-0 achter’

Als het gaat om de communicatie richting inwoners staat het college volgens Henk Winkelhuis (WG) niet met 1-0, maar met 43-0 achter. Hij pleitte voor een compleet nieuwe buitengevel om gehoor te geven aan het negatieve sentiment over het stadhuis. Eerder leek dat niet mogelijk vanwege de rechten van de architect, maar volgens portefeuillehouder Welman is dat nu in principe mogelijk. Steven van Alfen (D66) stelde voor de inwoners ook een stem te geven bij het kiezen voor een nieuwe gevel.

‘Appartementen van 7 ton?

Over een nieuwe invulling van de af te stoten vleugels van het stadhuis kon tijdens het Politiek Forum nog niet veel duidelijkheid worden verschaft. Op dit moment worden 2 scenario’s onderzocht: een stadshotel of appartementen. Henk Winkelhuis (WG) vroeg zich af of dat dan ‘appartementen van 7 ton’ worden. Portefeuillehouder Welman liet weten dat uit ‘marktconsultatie’ moet blijken of appartementen voor jongeren of 1 en 2-persoonshuishoudens mogelijk zijn.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.