Enschede

Raad voor Cultuur adviseert: geef rijkssubsidie aan festival Gogbot in Enschede

Het Gogbot Festival in Enschede krijgt de komende vier jaar subsidie van de Rijksoverheid. Het jaarlijkse festival voor multimedia, kunst en muziek krijgt een positieve beoordeling in het advies van de Raad voor Cultuur dat donderdagmiddag bekend is gemaakt.

461172 964957
Herman Haverkate | Tubantia

Behalve Gogbot zijn ook Phion (het nieuwe symfonieorkest voor Overijssel en Gelderland), de Reisopera , Theater Sonnevanck en Kunstruimte Tetem in Enschede verzekerd van de steun van de Rijksoverheid. Ook het Rijksmuseum Twenthe krijgt geld uit Den Haag, maar valt onder een andere subsidiestroom.

Met haar vierjaarlijkse advies bepaalt de Raad voor Cultuur welke instellingen er in de periode 2021-2024 tot de culturele basisinfrastructuur (BIS) behoren. Ruim 220 instellingen dienden een aanvraag in. Daarvan werden er 107 zonder voorwaarden gehonoreerd.

Voorwaarden
Zowel ten aanzien van Gogbot als de Reisopera stelt de Raad dat de toegekende subsidie onder voorwaarden is. Beide instellingen moeten in de loop van de volgende jaar hun plannen nader toelichten. De kans dat de toegekende subsidie alsnog van tafel gaat is echter uiterst klein.

De toegekende subsidie voor Gogbot komt als een verrassing. Het festival, dat de afgelopen jaren meerdere keren voor ophef zorgde, krijgt een bedrag van 337.670 per jaar. De honorering van de aanvraag past volgens de Raad in de behoefte aan regionale spreiding en vernieuwing.

Voor de Reisopera geldt dat het jaarlijkse subsidiebedrag met een miljoen wordt verhoogd, een verhoging die al eerder was toegezegd. Het gezelschap krijgt de komende vier jaar 4.7 miljoen Euro per jaar. Symfonieorkest Phion mag rekenen op 7,5 miljoen, het jeugdtheatergezelschap Sonnevanck krijgt 830.000 Euro.

Museum
Nieuw voor Overijssel is dat er ook een stedelijk museum in aanmerking komt voor Rijkssubsidie. Per provincie krijgt één museum de komende jaren geld van het Rijk. In Overijssel is dat Museum De Fundatie in Zwolle. Ook de Museumfabriek in Enschede hoopte hiervoor in aanmerking te komen.

Minister Van Engelshoven van Cultuur neemt in september een beslissing over het advies. Ook de Tweede Kamer buigt zich nog over het stuk dat het fundament vormt voor het kunstbeleid in de komende jaren.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede. foto: Emiel Muijderman
Bericht naar de studio

Dit bericht gaat naar onze radiostudio. Tip voor de redactie? Mail naar redactie@1twente.nl.