Hengelo

Schriftelijke raadsvragen: Gemeenteraad Hengelo voortvarend van start in januari

In de online rubriek 'Geacht College' neemt 1Twente Hengelo maandelijks de vragen van de gemeenteraad van Hengelo aan het college van B en W onder de loep. Wat wilde de gemeenteraad in januari zoal weten van burgemeester en wethouders?

Stockfoto schrijven fotografierende 333oj7z Fsdg unsplash
Na de eerste vier weken in het nieuwe jaar kan worden vastgesteld dat de gemeenteraad van Hengelo 2021 voortvarend is begonnen als het gaat om het stellen van schriftelijke vragen. S © Stockfoto: Fotografierende / Unsplash

Voortvarend van start

Na de eerste vier weken in het nieuwe jaar kan worden vastgesteld dat de gemeenteraad van Hengelo 2021 voortvarend is begonnen als het gaat om het stellen van schriftelijke vragen. Stelden de lokale volksvertegenwoordigers vorig jaar nog zo'n 86 schriftelijke vragen. Na de eerste maand van 2021 staat de teller al op 23. Werden de vragen ook beantwoord? Jazeker! Het college beantwoordde deze maand zes keer, waarvan drie keer op vragen die werden gesteld in december 2020. Volgens het Reglement van orde voor de vergaderingen van de raad en de politieke markten van de gemeente Hengelo, moet het college schriftelijke vragen binnen een termijn van dertig dagen beantwoorden.

Zorgen over verdwijnen service op Station Hengelo

Welke onderwerpen sprongen er zoal uit? Er waren twee uitschieters: Grote zorg is er over de service op het NS Station. Begin januari kropen PvdA, VVD en LokaalHengelo in de pen, nadat NS bekendmaakte dat station Hengelo van full naar nul service gaat. Het is één van de 26 stations waar al het NS-personeel gaat verdwijnen. BurgerBelangen bracht de situatie in de raadsvergadering van woensdag 13 januari ook aan de orde in het vragenkwartiertje. De vragen over het NS Station werden daarop mondeling beantwoord door wethouder Gerard Gerrits.

Veel vragen over zorgfraude

Een ander onderwerp dat de gemoederen bezighoudt, is zorgfraude. Vijf partijen stelden hierover vragen, nadat regionale en landelijke media melding maakten over criminelen die zich storten op de 'lucratieve zorgmarkt.' De PVV, BurgerBelangen, Lokaal Hengelo, VVD en Lid Huis in 't Veld wilden meteen opheldering van het college over de stand van zaken in Hengelo. PVV Hengelo zegt geschokt te zijn na het lezen van het nieuwsbericht van RTL‐nieuws van 15 januari 2021 over het inzetten van kwetsbare cliënten door Twentse zorgorganisaties voor criminele activiteiten, arbeidsuitbuiting en seksuele uitbuiting.

BurgerBelangen Hengelo wil van het college weten wat Hengelo doet rondom de bestrijding van fraude en misbruik van de zorgmarkt. De VVD schrijft dat het zich er van bewust is dat de zorgfraude niet van de ene op de andere dag is opgelost, maar ziet graag dat er onder meer een politieke markt wordt georganiseerd rondom dit 'cruciale onderwerp'.

Beleggers slaan toe op Hengelose huizenmarkt

De SP maakt zich verder zorgen over beleggers die huizen opkopen in Twente. In 2020 bleek 1 op de 10 kopers in Hengelo een belegger. Met een tekort aan betaalbare woningen in de stad zorgt deze situatie voor nog meer schaarste en voor opdrijving van de prijzen op de lokale woningmarkt. De SP ziet het liefst dat er in samenwerking met andere Twentse gemeenten een zogeheten 'zelfwoonplicht' wordt ingevoerd en vraagt het college dit serieus te onderzoeken.

Theater Kamak zoekt nieuw onderkomen

ChristenUnie Hengelo bracht de situatie van Theater Kamak onder de aandacht. De theatergroep moet waarschijnlijk komende zomer het huidige theater aan het Esrein verlaten. Het pand gaat tegen de vlakte om plaats te maken voor appartementen. Er is tot op heden geen zicht op een alternatieve locatie voor de theatergroep bestaande uit 26 actrices en acteurs met een verstandelijke beperking. ChristenUnie wil onder meer weten of het college bereid is om KamaK te helpen bij het vinden van een geschikte nieuwe plek.

icon_main_info_white_glyph

Tussenstand schriftelijke vragen - januari 2021

Welke partijen troeven elkaar af als het gaat om het stellen van schriftelijke vragen? LokaalHengelo gaat deze maand aan kop met maar liefst vijf schriftelijke vragen, gevolgd door de ChristenUnie op plek twee met vier vragen. De VVD bezet de derde plaats op de ranglijst met drie schriftelijke vragen.

1: LokaalHengelo: 5 vragen
2: ChristenUnie: 4 vragen
3: VVD: 3 vragen
4: Lid Huis in 't Veld, PvdA, PVV: 2 vragen (per partij)
5: BurgerBelangen, D66, Lid Janssen, ProHengelo, SP Hengelo: 1 vraag (per partij)
6: CDA Hengelo, GroenLinks, Lid Capelle: Geen

Grafiek schriftelijke vragen gemeenteraad hengelo 2021 2

Bovenstaande vragen zijn slechts een selectie uit het aantal vragen die afgelopen maand werden gesteld. Weten welke vragen nog meer aan bod kwamen in januari? Kijk voor een actueel overzicht op de website van de gemeente Hengelo.

* Bron van dit artikel is het openbare register met raadsvragen op de website van de gemeente Hengelo.
* Laatste peildatum artikel 29 januari 2021.
* In het overzicht zijn alleen de schriftelijke vragen opgenomen die in januari zijn gesteld.

Hebben we schriftelijke vraag gemist? Mail naar hengelo@1twente.nl


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via info@1twente.nl of bel redactie Enschede (053) 432 75 27 of redactie Hengelo (074) 256 6699.