Enschede

Terreurverdachte werkte bij Aveleijn in Glanerbrug samen met kwetsbare jongeren

Bij zorginstelling Aveleijn in Glanerbrug heeft in de zomer van 2018 een terreurverdachte korte tijd gewerkt met kwetsbare jongeren. Dat blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws.

461440 De Aveleijn vestiging in Glanerbrug Foto Aveleijn
Hardi N. beschikte niet over de juiste papieren en heeft een strafblad met daarop een terroristisch misdrijf. En toch kreeg de vermeende terrorist uit Arnhem toegang tot zeker drie woongroepen, waaronder Aveleijn in Glanerbrug.

Zorginstelling Aveleijn laat in een schriftelijke reactie aan RTL Nieuws weten dat de man in de zomer van 2018 drie diensten heeft meegedraaid. Hij werd via een uitzendbureau (Kroek & Partners) ingezet, maar functioneerde niet naar tevredenheid. Aveleijn beëindigde daarop de samenwerking.

Spil van groep
Hardi N. is de hoofdverdachte in de grootste Nederlandse terrorismezaak van de afgelopen jaren, zo schrijft RTL Nieuws. Eind september 2018 werd hij samen met zes andere terreurverdachten opgepakt. Hij is volgens het Openbaar Ministerie (OM) de spil van een groep die een terroristische aanslag in Nederland beraamde. Het strafproces begint woensdag. De man werd volgens RTL Nieuws eerder veroordeeld voor het uitreizen naar het strijdgebied in Syrië.

Identiteitsfraude later ontdekt
Bij Aveleijn, maar ook bij de jeugdzorginstellingen Ambiq in Hoogeveen en De Kroon Zorg in Doornenburg was niet bekend dat ze in de zomer van 2018 een verdachte persoon binnenhaalden. Hardi N. deed zich namelijk voor als een kennis die al langer stond ingeschreven bij het uitzendbureau en wel over de juiste papieren zoals een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) beschikte. De jeugdzorginstellingen kwamen hier maanden later pas achter toen de politie hen informeerde.

Bekering tot islam
Hardi N. viel bij meerdere instellingen op vanwege zijn gedrag. RTL Nieuws meldt dat hij medewerkers en kinderen heeft geprobeerd te bekeren tot de islam.

Aveleijn laat weten dat niet meer na te gaan is of in 2018 een extra identiteitscontrole is gedaan toen de man bij de jeugdzorginstelling aan de slag ging. Wel is het beleid de afgelopen jaren aangescherpt, zo staat in de reactie aan RTL Nieuws.
Foto: Aveleijn
Bericht naar de studio

Dit bericht gaat naar onze radiostudio. Tip voor de redactie? Mail naar redactie@1twente.nl.