Enschede

Burgemeester van Enschede doet in open brief oproep aan alle inwoners

In een speciale open brief doet burgemeester Henk Jan Meijer van Enschede een beroep op alle inwoners, naar aanleiding van de avondklokrellen.

Henk Jan Meijer Coen Krukkert
Burgemeester Henk Jan Meijer van Enschede © Coen Krukkert

Aan alle inwoners van Enschede,

Maandag 25 januari heb ik via de scholen voor Voortgezet Onderwijs een oproep gedaan naar de leerlingen van de scholen en hun ouders. Aanleiding daarvoor was de aanwezigheid van een aantal jongeren in de binnenstad tijdens de rellen van zondagavond. Ook zagen we op social media berichten verschijnen waarin jongeren werden opgeroepen om zich te verzamelen en te protesteren tegen de coronamaatregelen. Ik heb de leerlingen gevraagd daar niet aan mee te doen. De ouders heb ik verzocht om met hun kinderen over de rellen in de stad te praten.

icon_main_quote_red_glyph

De rellen brengen geen oplossing voor de coronacrisis.

Burgemeester Henk Jan Meijer in open brief aan Enschedeërs

Wat voor leerlingen geldt, geldt natuurlijk ook voor ons allemaal, van jong tot oud. De rellen brengen geen oplossing voor de coronacrisis. Ze veroorzaken wel veel schade aan winkels en andere panden, terwijl veel ondernemers het water al aan de lippen staat. De relschoppers van zondag presteerden het zelfs om de zorgverlening in het ziekenhuis te verstoren, alsof men daar nog niet genoeg aan het hoofd heeft. En de ongeregeldheden zorgen ervoor dat veel politiemensen en andere hulpverleners moeten worden ingezet, terwijl het thuisfront in spanning afwacht of ze zonder letsel terugkomen.

Naast letsel en materiële schade dragen deze rellen er toe bij dat mensen zich niet meer veilig voelen in hun eigen stad en zich grote zorgen maken. Dat doet iets met mensen! Gelukkig zien we dat het overgrote deel van onze inwoners zich houdt aan de maatregelen, hun afschuw over de gebeurtenissen uitspreekt en niet begrijpt wat de relschoppers bezielt. We ontvangen daarover veel bezorgde, maar toch ook hartverwarmende reacties. Vandaar dat ik mijn oproep vandaag herhaal richting alle inwoners van Enschede.

icon_main_quote_red_glyph

Houd u aan de regels (óók aan de avondklok), blijf thuis en blijf weg bij rellen.

Burgemeester Henk Jan Meijer in open brief aan Enschedeërs

Relschoppers hebben er belang bij dat ‘toeschouwers’ de politie voor de voeten lopen, waardoor zij hun gang kunnen gaan. Wat u ook van de maatregelen vindt, met de rellen die we de afgelopen dagen gezien hebben, krijgen we corona niet onder controle. Als we weer terug willen naar het gewone leven, dan helpen rellen en chaos ons daar niet bij. Ik weet dat deze oproep voor het over-, overgrote deel van de inwoners niet nodig is. Maar ik hoop dat het relschoppers en reltoeristen tot nadenken stemt. Alvast bedankt voor uw begrip en medewerking.

Met vriendelijke groeten,

Henk Jan Meijer

Burgemeester van Enschede


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via info@1twente.nl of bel redactie Enschede (053) 432 75 27 of redactie Hengelo (074) 256 6699.