Verkeer
Stuur appje
Zoek

In dit verpleeghuis in Enschede stierf een kwart van de bewoners aan corona: €˜Heel heftige tijd €™

462091 cypressehof

Verpleeghuis De Cypressenhof is zwaar getroffen door het coronavirus. Bijna een kwart van de 25 oudere bewoners met dementie is overleden. Het was een heel heftige tijd voor iedereen , zegt bestuurder André Kok.

Bert Hellegers | Tubantia

Sinds twee weken is, zover dat nog mogelijk is, het normale leven weer een beetje teruggekeerd in het kleinschalige woonzorgcomplex aan de Hengelosestraat. Niemand is meer ziek, familieleden mogen weer op bezoek komen en het verplegend personeel hoeft de beschermende kleding, de smurfenpakjes zoals ze het zelf noemen, niet meer aan.

Voelt als bevrijding na zware weken
Dat voelde als een bevrijding na bijzonder zware weken. We zijn dankbaar dat de rust is teruggekeerd. Het was een heel heftige tijd , blikt bestuurder André Kok terug. Met verzorgende Ruth Schellevis schetste hij een maand geleden in deze krant de impact van corona in De Cypressenhof.

Acht weken wist het verpleeghuis voor ouderen met dementie het virus buiten de deur te houden. Alle maatregelen waren getroffen: 1,5 meter afstand, alles ontsmetten, de deur op slot. En toen ging er iets mis. Ineens raakten in mei het merendeel van de bewoners en veel personeelsleden toch besmet.

Hartverscheurende taferelen
Het zorgde voor hartverscheurende taferelen achter de gesloten deuren van De Cypressenhof. Kok: Als mensen op sterven liggen en familieleden kunnen er niet steeds bij, dan doet dat heel erg veel pijn. Het gaat je aan het hart. Je wilt niet dat mensen in eenzaamheid overlijden. We hebben voor de laatste fase dan ook faciliteiten geregeld dat familie toch op bezoek kon. Zoals een speciale kamer dichtbij de ingang. Sommige familieleden durfden echter niet te komen. In die gevallen was het personeel er bij.

De afgelopen maanden heeft een zware wissel getrokken op de medewerkers. Kok zegt bijzonder trots op hen te zijn. Verzorgenden die zelf ziek waren en thuis moesten zitten, waren het liefst in De Cypressenhof. En wilden ook zo snel als mogelijk was weer aan het werk. Een aantal collega s dat niet besmet raakte, heeft wekenlang doorgewerkt. Ze zijn nu moe, dat merk je. Maar de onderlinge steun is geweldig. De saamhorigheid onder het personeel is extreem groot.

Het is echt nog niet voorbij

Elke keer als er nu een melding komt van nog een besmetting ergens in deze regio schrikt Kok. Dan denk je: Het zal toch niet . Die berichten maken wel duidelijk dat het nog niet voorbij is. Gelukkig is het nu bij ons al twee weken rustig. Nu maar hopen dat, dat zo blijft. Daar doen we écht alles aan, voor zover dat mogelijk is. We zijn heel voorzichtig en letten goed op alle voorzorgsmaatregelen.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede. foto: Annina Romita
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.