Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Twente

Harder schreeuwen om energiecrisis te voorkomen

Voor degene die ’t nog niet weet: er komt een energiecrisis aan. Om het tij te keren moeten we ‘veel en snel stappen ondernemen’. Wetenschappers van de Universiteit Twente en Saxion willen ons daarbij helpen. Emeritus hoogleraar Theo van der Meer en student Erik Kemp zijn enthousiast lid van het net opgerichte regionale platform Scientist4future dat de crisis te lijf wil gaan.

De inmiddels tientallen deelnemers aan het gloednieuwe platform doen op persoonlijke titel mee, maar hebben wel allemaal banden met de UT en Saxion. “Scientist4future is een internationale organisatie, wij vormen een regionale tak”, meldt Erik Kemp.

Heel concreet betekent dat de groep wetenschappers lessen wil geven op de lagere en middelbare scholen over de energietransitie, de politiek wil ondersteunen met expertise en mee wil doen met het debat over de energieaanpak.

Van der Meer was al eerder betrokken bij de discussie in de Enschedese gemeenteraad over de windmolens en mogelijke alternatieven. “We hebben onderzocht of geothermie een alternatief was voor elektriciteit. Dat bleek niet zo te zijn. Met geothermie kun je in Twente geen elektriciteit opwekken, je kunt het wel gebruiken voor verwarmen met lage temperatuur. Ons onderzoek droeg bij aan de besluitvorming.”

Volgens Kemp is er zeker potentie in Twente om de zaken aan te pakken, ‘maar je moet er wel wat voor doen en ik ben daartoe bereid’.

“Heel kansrijk in onze streek is zonne-energie. Kijk naar Duitsland. Als ik over de grens kom, zie ik de daken van huizen volliggen met zonnepanelen. Dat kan hier ook”, aldus Van der Meer.

De professor zegt al wel vijftig jaar wakker te liggen van de klimaat- en energiecrisis. “Ik las vijftig jaar geleden Grenzen van de Groei van de Club van Rome. Daar werd ik al niet goed van. Toen kregen we de oliecrisis. Die vond ik geweldig. Als je sinds die tijd vier autoloze zondagen per jaar had ingesteld, zou dat vier mensenlevens per jaar hebben gescheeld”, rekent hij voor.

Hij weet nog goed dat die oliecrisis de aanzet gaf tot onderzoek naar wind- en zonne-energie. “We liepen voorop met de wind en de zon. Tot de markt het ging bepalen. En die was er niet aan toe. Rond de eeuwwisseling zijn al die duurzame initiatieven in elkaar gestort. Die gingen naar het buitenland en sindsdien lopen we achter.”

De nieuwe organisatie wil dus vooral in onze regio aan het werk. “Kennis delen, je stem laten horen. We moeten als wetenschappers van ons laten horen, nog veel harder schreeuwen”, vindt Van der Meer.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.