Enschede

Helft minder rokers onder Twentse jongeren; meer alcoholgebruik dan in andere regio’s

Het aantal minderjarige Twentse jongeren dat dagelijks rookt is in de afgelopen jaren gehalveerd en ook het alcoholgebruik onder jongeren in Twente neemt af. Opvallend is dat de jeugd in deze regio meer drinkt dan leeftijdsgenoten in stedelijke gebieden. Dat blijkt uit twee onderzoeken van het Trimbos-instituut, het RIVM en de GGDâs.

463026 beer 2439237 960 720
Aileen Slot | Tubantia

Het percentage Twentse scholieren dat dagelijks rookt, daalde in de afgelopen vier jaar flink: van 8 procent in 2015 naar 4 procent in 2019. Ook het percentage jongeren dat ooit een sigaret opstak nam in de laatste jaren behoorlijk af van 28 procent naar 19 procent.

Opvallend is de sterke daging op het VMBO. In 2015 had 37 procent van de jongeren met dit opleidingsniveau wel eens gerookt. Dit percentage daalde in 2019 naar 25 procent. Bekend is dat bij 66 procent van rokende Twentse jongeren ook thuis gerookt wordt, waar de jongeren bij zijn. Bij niet-rokende scholieren ligt dit percentage een stuk lager, namelijk op 30 procent.

Rookvrije schoolpleinen
Een mogelijke verklaring voor de afname zou kunnen zijn dat de stap naar het opsteken van de eerste sigaret voor jongeren steeds groter wordt. âJongeren komen steeds minder in de verleiding om te beginnen met roken. Op veel schoolpleinen wordt al niet meer gerookt en vanaf 1 augustus zijn alle pleinen rookvrijâ, zegt Lieset Jenneboer, adviseur Gezondheidsbevordering bij GGD Twente.

E-sigaret
In het vierjaarlijkse onderzoek werd deze keer voor het eerst gevraagd naar het gebruik van een e-sigaret. De elektronische sigaretten zijn niet populair onder Twentse jongeren: 24 procent van hen probeerde het ooit, maar slechts 2 procent gebruikt wekelijks een e-sigaret. Ook in andere delen van het land roken weinig jongeren een e-sigaret.

Thuis drinken
Het percentage scholieren onder de 18 jaar dat ooit alcohol gebruikte, daalde in de afgelopen jaren van 68 procent naar 56 procent. Ook het gebruik van alcohol onder Twentse jongeren op het terras of bij een uitgaansgelegenheid is flink verminderd. In 2015 dronk 56 procent van de scholieren alcohol in de horeca, in 2019 lag dit percentage op 34 procent. De helft van jongeren die alcohol nuttigt, drinkt het thuis of bij anderen in huis.

Verschil steden
Opvallend is dat de jeugd in deze regio meer drinkt dan leeftijdsgenoten in stedelijke GGD-regioâs. Een verklaring ligt mogelijk in verschillen in omgevingsfactoren en achtergrondkenmerken van de jongeren.

Ouders in Twente hebben er minder moeite mee als hun kind een drankje neemt, dan wanneer hun kind een sigaret opsteekt. Van de Twentse jongeren die alcohol drinken heeft 41 procent van de ouders hier geen moeite mee. Het percentage ouders dat roken goedkeurt is 12.

Noodzaak preventiebeleid
De daling in het gebruik van alcohol en tabak onderstreept de noodzaak van preventiebeleid, maar er is volgens Marieke Weernink (onderzoeker publieke gezondheid bij GGD Twente) nog wel winst te behalen. âWe zijn ontzettend blij met de daling die we zien in Twente, maar dit betekent niet we hier niet meer op inzetten. De percentages van rookgedrag en alcoholgebruik liggen in Twente namelijk wel iets hoger dan het Nederlands gemiddelde.â
Beeld: Pixabay