Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

Petitie van Enschedese Myrthe leidt mogelijk tot wet tegen seksuele intimidatie op straat

463120 974865

De petitie van de Enschedese studente Myrthe van der Houwen (19) leidt mogelijk tot een wettelijk verbod op seksuele intimidatie op straat en andere openbare ruimtes.

Lucien Baard | Tubantia

CDA en PvdA willen na de zomer met een wetsvoorstel komen om het naroepen van vrouwen met seksueel getinte opmerkingen en beledigingen en sisgeluiden strafbaar te stellen. Madeleine van Toorenburg (CDA) en Attje Kuiken (PvdA) zeiden dat donderdagochtend, toen Myrthe bij de Tweede Kamer haar petitie aanbood.

Daarin roept ze op om actie te ondernemen tegen seksuele intimidatie op straat. Wat begon als een aanklacht tegen de intimidatie van jonge vrouwen in Enschede dijde uit tot een landelijk item. De studente, afkomstig uit Goor, mocht onder andere verschijnen in het praatprogramma Op1.

Nu doorzetten Ik hoop echt dat de politiek nu doorzet hiermee. Enkele gemeenten hebben geprobeerd zelf maatregelen te nemen, zoals een sisverbod, maar dat liep telkens stuk op het ontbreken van landelijke regels. Het is echt tijd voor een landelijke aanpak , zegt de Enschedese, die dat donderdag ook de Kamerleden voorhield.

Van der Houwen zegt heel blij te zijn dat haar petitie wordt opgepakt door de twee partijen. Ik had er wel op gehoopt, maar er niet echt op gerekend. Het is wat dat betreft meer dan verwacht. Mijn taak zit er nu op. Het is nu aan Den Haag , zegt de UT-studente.

Reacties uit hele landHaar petitie leverde bijna 17.000 handtekeningen op. Aanvankelijk uit de regio, maar steeds meer mensen uit het hele land roerden zich. Afgelopen dinsdagmiddag overhandigde ze haar petitie aan aan de gemeenteraad van Enschede. Ook daar vroeg ze de politici af te maken waar zij aan begonnen is: maatregelen nemen tegen de intimidatie in de binnenstad. Vreemd genoeg mag je op straat worden aangesproken met hé, hoer . Daar kan niemand tegen optreden. Ik verbaas me daarover. Voor mij voelt het als bedreiging. En voor vele andere vrouwen met mij.

Klemgezet in treinDe Kamerleden luisterden aandachtig. Een van hen vertelde haar zelf ook slachtoffer te zijn geweest van seksuele intimidatie en dat ze door mannen klem was gezet in een trein. Myrthe: Het bewijst hoe groot het probleem is. Het overkomt iedere vrouw, of je student bent of Kamerlid.

Ze bood haar petitie vanwege de coronamaatregelen online aan, in een videoverbinding met de Kamerleden.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede. foto: Carlo ter Ellen
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.