Enschede

VIDEO | Vanaf nu: 1.500 Twentenaren gezocht om corona-meld-app te testen

Twentenaren kunnen zich vanaf vandaag via een link inschrijven voor een loting om later de testversie van de corona-app te downloaden. Het betrokken onderzoeksbureau is op zoek naar 10.000 Twentenaren. âZodra zich 10.000 mensen hebben aangemeld, vindt er een loting plaats en krijgen uiteindelijk 1.500 mensen een licentie van ons, waarmee ze de app op hun mobiel kunnen installerenâ, legt Wolfgang Ebbers, coördinator van de veldtesten, uit.

463126 corona 5323151 1920
Redactie | 1Twente

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport maakte vorige week bekend dat het testen van de app in Twente plaatsvindt. Tijdens een persconferentie lichtten de betrokken partijen, die het onderzoek in deze regio uitvoeren, toe hoe de test werkt. âDe animo van Twentenaren was echter zo groot, dat de telefoons bij de GGD dagen later roodgloeiend stonden. Ze moesten vijf lijnen bijschakelenâ, aldus Ebbers. âWe hadden niet verwacht dat er zo veel vragen zijn en dat er zo veel mensen mee wilden doen aan de test.â

Licentie
Om er nu vaart achter te zetten en de GGD te ontlasten, worden mensen vanaf donderdagmiddag opgeroepen om zich in te schrijven via een link. âZodra zich 10.000 mensen hebben ingeschreven, gaat een onafhankelijk bureau 1.500 mensen loten. Deze mensen krijgen dan een licentie. Met de licentie kunnen ze de app in de store downloadenâ, licht de Ebbers toe.

iOS 13.5 of Android 6.0
Het onderzoeksteam is op zoek naar Twentenaren van 16 jaar en ouder, die zich met een smartphone kunnen aanmelden voor de test. De smartphone moet minimaal over de software iOS 13.5 of Android 6.0 of hoger beschikken. Alleen mensen die een licentielink hebben gekregen, kunnen de app ook daadwerkelijk in de store downloaden. De app is nog niet in de gebruikelijke App en Play Store te vinden. Wie zich inschrijft, moet een aantal vragen beantwoorden. âLeeftijd, geslacht, hoe zeker ben je met een computer⦠Dat zijn allemaal vragen die belangrijk zijn. En we hebben natuurlijk jouw e-mailadres nodig, zodat er contact met jou kan worden opgenomen. Bovendien moet jouw mailadres hetzelfde zijn dat ook gelinkt is aan jouw store. Anders werkt de link nietâ, aldus Ebbers.

5 dagen testen
Wie uiteindelijk tot de 1.500 mensen behoort, krijgt dit via de mail te horen. âWe hopen dat alleen mensen uit Twente meedoenâ, aldus Ebbers. âHet kan natuurlijk zijn dat mensen een andere postcode aangeven, maar dat is zeker niet de bedoeling.â

Testpersonen gaan de app gedurende vijf dagen testen. âHet gaat hier echt om het testen van de gebruiksvriendelijkheid, niet om de meldingen. Daarom sturen we tijdens de test en na afloop een vragenlijst naar de testpersonen om te kijken hoe zij de app ervarenâ, benadrukt de onderzoeker.

Wie zich wil inschrijven, kan dat via onderstaand linkje: https://onderzoektwente.nl/vragenlijst.html

In het kortDe test bestaat uit een aantal onderdelen en duurt na het downloaden van de app één week. Dit gebeurt er:

1. Je meldt je aan via de website.
2. Binnen een week ontvang je een bevestiging met instructies om de app te downloaden.
3. We vragen je om de app diezelfde dag gelijk te downloaden.
4. Je ontvangt later die dag een uitnodiging om je ervaringen met het downloaden met ons te delen in een online vragenlijst.
5. Een aantal deelnemers bellen we ook na om de ervaringen telefonisch te horen. Dit geldt alleen voor deelnemers die zich hier specifiek voor opgeven. Je kunt dit bij je aanmelding aangeven.
6. Aan het eind van de week sturen we je een uitnodiging om je algemene ervaringen met de app met ons te delen in een online vragenlijst.
7. We bellen ook hier weer een aantal deelnemers na om de ervaringen telefonisch te horen.
8. Ter afronding van de testweek vragen we je om de app te verwijderen.

foto: Pixabay