Enschede

VIDEO | Vijftig verhalen over Enschedese winkeltjes

Alleen afstandsbedieningen. Of onzinnige pruttel voor chihuahuaâs. Koffers en parapluâs en een reparatieatelier. Enschede telt tientallen bijzondere winkeltjes, waarvan er een heel aantal tegen alle logica in al decennialang het hoofd boven water houdt. Ton Ouwehand schreef er een boek over dat binnenkort uitkomt.

464170 HKEB0278
Ernst Bergboer | 1Twente

Idee voor het boek ontstond al wandelend door de stad. Die vraag die bij menigeen weleens opkomt: hoe bestaat het dat dat winkeltje hier zit? Misschien zelfs: zou dat wel pluis zijn? Ouwehand zocht het uit en tekende vijftig verhalen op die heel erg pluis zijn. Anina Romijn verzorgde de fotografie.

Eindelijk op vakantie
Neem Huckriede aan de Korte Hengelosestraat. Een onooglijk winkeltje waar alleen koffers en parapluâs worden verkocht. Ouwehand: âIk vroeg me af hoe zij dat gedaan hebben. V&D zat vlakbij, de Bijenkorf een verderop. Maar wat blijkt: zij repareerden alle koffers voor alle V&Dâs in heel Nederland. Toen V&D wegging, zei hij: âKan ik eindelijk eens op vakantie!ââ

Chihuahuaâs - die âkleine rothondjesâ, zoals Ouwehand ze in 1Twente Vandaag met een glimlach typeerde - houden van shampoo, nagellak, verjaarstaartjes en alcoholvrije drank. Dat is algemeen bekend. Maar waar koop je zoiets? In Enschede zit een winkeltje waar het te vinden is. Het trekt klanten uit heel Nederland.

Pareltje
Het zijn dit soort pareltjes die Ouwehand portretteert. Het boek was al zo goed als af toen corona roet in het eten gooide en publicatie vertraagde. Nu gaat het er dan toch komen, maar de schrijver, die het in eigen beheer uitgeeft, neemt een risicootje. âDe winkeliers zouden er elk vijf afnemen. Daarmee kon het uit. Maar ik weet niet of ze dat nu nog waar kunnen maken.â

Het boek van Ouwehand - Wegens omstandigheden geopend - ligt inmiddels bij de drukker. Verwachting is dat hij binnen vier weken leverbaar is.

Beeld: Ernst Bergboer, © 1Twente
Ton Ouwehand schrijft âWegens omstandigheden geopendâ - een portret van vijftig bijzondere Enschedese winkels