"Een pijnlijk voorbeeld en consequentie van het kabinetsbeleid." Zo bestempelt de Tweede Kamerfractie van GroenLinks-PvdA de tientallen ontslagen en het opheffen van vakgroepen op de Universiteit Twente. Die ontslagen hebben onder meer te maken met de plannen van het kabinet om een half miljard euro te bezuinigen op hoger en wetenschappelijk onderwijs. GroenLinks-PvdA spreekt over een 'kaalslag'.
Deze week werd bekend dat enkele tientallen medewerkers van de faculteit Technische Natuurwetenschappen van de UT in Enschede worden ontslagen en dat een aantal vakgroepen wordt opgeheven. De universiteit kampt al langer met financiële druk en daar komen de nieuwe bezuinigingsplannen van het kabinet nog overheen.
De faculteit Technische Natuurwetenschappen heeft daarom besloten om te reorganiseren. Het bestuur liet vorig jaar september in een brief aan haar medewerkers weten dat een reorganisatie 'onvermijdelijk' is vanwege de flinke bezuinigingen die eraan gaan komen. Maar dat tientallen mensen per direct worden ontslagen en vakgroepen verdwijnen, kwam voor veel medewerkers als een complete verrassing.
GroenLinks-PvdA trekt nu aan de bel bij minister Bruins van OCW. "Je ziet direct de impact van bezuinigingen op het al onder druk staande onderwijs", zegt GroenLinks-PvdA-Kamerlid Luc Stultiens. "Een pijnlijk voorbeeld en consequentie van het kabinetsbeleid. We willen de minister dan ook wederom op het hart drukken de onverantwoorde bezuiniging te herzien. Je maak het onderwijs hiermee kapot." De fractie heeft inmiddels Kamervragen ingediend."
Door dit soort bezuinigingen dreigt de kwaliteit en beschikbaarheid van onderwijs direct af te nemen. Daarnaast heeft de reorganisatie een gigantische impact op de ambitie om Twente te ontwikkelen tot de groene technologische topregio. Naast het wetenschappelijk belang, heeft deze bezuiniging een grote impact op het Twentse en Nederlandse verdienmodel."
Het liefst ziet de fractie dat de bezuinigingsplannen van tafel gaan. "Voor ons is de insteek altijd geweest: doe het niet", aldus Stultiens. "Geen onverantwoorde bezuinigingen op onze toekomst, niet snijden in het onderwijs." Houdt de minister vast aan de plannen, dan "horen we graag of er rekening gehouden kan worden met regionale economische verschillen en demografische ontwikkelingen, zodat er ook ruimte blijft voor het individuele profiel van de Universiteit Twente."