Enschede
Video

Taalarmoede in Enschede nu écht aanpakken: PvdA, D66 en CDA dienen plan in

Laaggeletterdheid de wereld, en in ieder geval Enschede, uithelpen. Het is een voorstel van PvdA-raadslid Deniz Dönmez dat hij samen met D66 en het CDA indiende bij de Enschedese gemeenteraad en het college.

24 procent laaggeletterd

Het voorstel werd afgelopen maandag unaniem gesteund door de raad. “Het blijft een lastig onderwerp, omdat we er zo weinig over praten”, begint de politicus. “24 procent van de Enschedeërs is taalarm. De kans dat je dus iemand kent, die moeite met lezen en schrijven heeft, is groot.”

Enorme gevolgen

Hij maakt duidelijk dat de gevolgen van taalarmoede behoorlijk groot zijn. Niet alleen de financiële gevolgen voor het land en de mensen zijn enorm. Daarnaast komen mensen ook vaak moeilijker aan een baan of kunnen minder goed voorlezen. In het plan van aanpak wordt tevens rekening gehouden met onder andere de professionalisering van medewerkers van de gemeente, zodat ze laaggeletterdheid kunnen herkennen. In zijn initiatiefvoorstel, dat in dit geval als een raadsvoorstel werkt, geeft de raad het college nu de optie om zelf met een voorstel te komen. “Doordat de raad er unaniem voor is, moet het college er nu iets mee. We vragen van hen om te komen met een plan, zodat we gezamenlijk iets kunnen uitwerken”, legt de Enschedeër uit.

Samenwerken

Volgens Dönmez moeten instellingen, die zich in Enschede met laaggeletterdheid bezighouden, met elkaar samenwerken en linkjes leggen: “Je moet er ook over nadenken hoe we ouders bereiken. Je wil niet dat kinderen alleen op school leren, maar ouders ook thuis met hun kinderen aan de slag gaan.” Dat alle raadsleden achter het voorstel staan, is volgens Dönmez een mooie eerste stap. “Nu gaan we alle punten concreet maken.”


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via info@1twente.nl of bel redactie Enschede (053) 432 75 27 of redactie Hengelo (074) 256 6699.