Twente
Enschede
Hengelo
Toelichting

Test of quarantaine voor Nederlanders die naar Duitsland reizen

In Duitsland worden de coronamaatregelen vanaf 11 januari nog een keer aangescherpt. Ook in de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen gelden er daarom vanaf aanstaande maandag nieuwe maatregelen. Wie langer dan 24 uur in Noordrijn-Westfalen blijft, moet zich laten testen of tien dagen in quarantaine.

Grens_Glanerbrug_coen_krukkert
Grens tussen Gronau en Glanerbrug © Coen Krukkert

Quarantaine of test

Op 28 december scherpte Duitsland in een nieuwe verordening de coronamaatregelen aan. Vanaf 11 januari moeten reizigers, die langer dan 24 uur in Nederland verblijven, tien dagen in quarantaine én moeten ze 48 uur voor of direct na aankomst in het land verplicht op het virus worden getest.

In november heeft Noordrijn-Westfalen de regeling voor een test- en quarantaineplicht nog opgeheven. Maar inmiddels zijn de besmettingscijfers niet gedaald, waardoor Duitsland besloot een aantal voorschriften aan te passen.

Regeling kleine grensverkeer

Mensen die op doorreis zijn, binnenvaartschippers en klein grensverkeer zoals dagelijkse of wekelijkse pendelaars zijn vrijgesteld van de testverplichting. Hetzelfde geldt ook voor familiebezoeken, vervoer van goederen en inkomende diplomaten voor een verblijf van minder van 48 uur. Het doen van boodschappen of tanken is toegestaan. Wie dit doet, wordt wel gevraagd om te kijken of deze ritjes noodzakelijk zijn.

Andere aangescherpte maatregelen

Wie zijn familie over de grens bezoekt, moet wel rekening houden met de “Kontaktbeschränkungen”. Tot 1 februari mag maar één persoon die niet tot het huishouden hoort op bezoek komen.

Bovendien bepaalt de nieuwe verordening van de deelstaat dat mensen die geen sneltest kunnen doen, maar alleen een PCR-test, tot de uitslag in quarantaine moeten blijven.

Voor Duitse provincies, waar langer dan zeven dagen meer dan 200 besmettingen op de 100.000 inwoners gesignaleerd worden, moet de bewegingsradius worden beperkt tot 15 kilometer rond de woonplaats, tenzij er een goede reden is.


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via info@1twente.nl of bel redactie Enschede (053) 432 75 27 of redactie Hengelo (074) 256 6699.