Verkeer
Stuur appje
Zoek
In samenwerking met
Twente FM logo

Molo Uku: vertelling, rap en zang over geschiedenis van VOC en Molukken bij Hof 88 in Almelo

Erno Pickee Molo Uku
Ernoo Pickee (links), rapper Gibrael Mustamu en zangeres Jody Kailola
Beeld: Molo Uku

In Theater Hof 88 is zondagmiddag 8 december de voorstelling ‘Molo Uku’ te zien: de geschiedenis van de VOC en de Molukken in verhaal, beeld, rap en zang. “Dat verhaal wordt op het podium verteld, zowel vanuit Moluks perspectief als vanuit Nederlands perspectief”, zegt Erno Pickee in de ochtendshow van Twente FM.

Deze bijzondere voorstelling is het resultaat van een intensieve samenwerking tussen theaterregisseur Barry Emond en Pickee, auteur van de beeldroman ‘Molo Uku – Erfenis van de Gouden Eeuw’.
Pickee (Nederlandse vader, Molukse moeder) hoorde over dit onderwerp overgeleverde verhalen en las boeken. “Ik wilde weten hoe het kwam dat de Nederlandse gemeenschap zo weinig weet van onze Molukse historie, terwijl we al 350 jaar een historie hebben met elkaar”, zegt hij. Dat verhaal wordt nu op het podium verteld, zowel vanuit Moluks als vanuit Nederlands perspectief.

Audiofragment
Voorstelling ‘Molo Uku’ in Hof 88 | Erno Pickee
Binnenkort is in Theater Hof 88 de voorstelling ‘Molo Uku’ te zien, die via een vertelling de rijke geschiedenis van de VOC en de Molukken tot leven brengt.

Oorlog tegen Spanje

We schrijven begin zeventiende eeuw. De 80-jarige oorlog (1568-1648) van de Republiek der zeven verenigde Nederlanden tegen Spanje, is in volle gang. Zo’n oorlog kost natuurlijk ontzettend veel geld, en om dat geld bij elkaar te krijgen keken de bestuurders van onder andere de gewesten Holland, Zeeland en Utrecht, naar de mogelijkheden om aan geld te komen. “Eén van de opties was naar een specerijenhandel te kijken. Zo’n specerijenhandel werkte als een magneet om ook andere handel aan te trekken en dat bracht geld binnen”, legt Pickee uit.

Nootmuskaat en kruidnagels

“Ze zagen dat Spanje en Portugal op die manier bezig waren, die hadden een specerijenmonopolie op de Molukken: nootmuskaat, kruidnagels, die waren daar alleen te verkrijgen. Wat de Nederlandse gewesten wilden was het monopolie van de Spanjaarden overnemen: dan krijgt onze vijand minder geld binnen, en wij meer.”

Monopolie op specerijen

Zo gezegd zo gedaan. Om dat monopolie te realiseren werd de VOC, de Verenigde Oost-Indische Compagnie opgericht in 1602, met onder andere als doel de vijand zoveel mogelijk schade toe te brengen. Het lukte de VOC het monopolie op de specerijen te verwerven. Allerlei andere handel werd daar ook door aangetrokken. De VOC werd een machtige handelsorganisatie én een gevreesde militaire macht.

Ambon en Ternate

Voor de bewoners van de eilanden in Oost-Indië pakte het niet goed uit. Ambon en Ternate in de Molukken werden door onderworpen en de bevolking werd gedwongen specerijen te verbouwen. Berucht is onder andere de vierde gouverneur-generaal van de VOC, Jan Pieterszoon Coen. Als de inwoners van de Banda-eilanden zich in 1621 verzetten tegen de VOC, laat Coen bijna de gehele bevolking uitmoorden en de overlevenden tot slaaf maken.

Rap en Molukse liederen

De vertelvoorstelling telt drie delen. Het eerste is ‘Hoe ik Molukker werd’, een persoonlijke monoloog van Erno Pickee over de ontdekking van zijn Molukse roots. Deel twee is ‘Molo Uku’, een theatrale presentatie van een deel van Pickees graphic novel, dat de aankomst van de VOC op de Molukken beschrijft.
In het derde deel ‘Hoe wij Nederlander werden’ laten Erno Pickee, rapper Gibrael Mustamu en zangeres Jody Kailola de invloed van de Molukken op de Nederlandse geschiedenis zien, en de diepe wortels van het VOC-systeem in de maatschappij. Mustamu brengt hedendaagse rap over het onderwerp en Kailola zingt traditionele Molukse liederen.

Pickee: “Ik vind het mooi dat er Nederlanders komen die het verhaal willen horen, die willen weten wat er precies gebeurd is, wat er speelde op de Molukken. Op het podium leggen we beide perspectieven bij elkaar.”

Kaarten

Molo Uku is zondag 8 december, 15.00 uur, te beleven bij Hof 88, Elisabethhof 4, in Almelo. Kaarten zijn verkrijgbaar via www.hof88.nl

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.