De Veiligheidsregio Twente luidde afgelopen maand de noodklok. De aantallen besmettingen en opnamen in de regio blijven de hoogste van het land, de rek bij zorgverleners is eruit. Defensie heeft in totaal honderd extra militairen vrijgemaakt - medisch personeel - om in heel het land bij te springen waar dat nodig is.
Medisch geschoold personeel
Waar het de tien in Twente betreft gaat het om medisch geschoold defensiepersoneel. Commandant adjudant Rob - defensie laat om veiligheidsredenen achternamen achterwege - erkent dat zijn detachement normaliter wordt ingezet voor heel andere operaties. “Maar ik denk dat we hier veel kunnen betekenen. Wondverzorging verschilt niet zo heel erg van wat we anders doen, bijvoorbeeld.”
Tot 20 januari
De periode in Twente wordt ook gebruikt om te ervaren op welke manier defensiepersoneel het best ingezet kan worden. Minister Bijleveld: “Wij weten wel wat we kunnen, maar we weten niet altijd precies of dat ook aansluit bij de behoefte op verschillende plekken.” De defensieploeg blijft in elk geval tot 20 januari ondersteuning bieden op de locatie van Liberein. Daarna bekijkt het ministerie van VWS of verlenging nodig is, of dat inzet op een andere plek effectiever is.
Zowel plaatsvervangend voorzitter van de Veiligheidsregio Sander Schelberg als GGD-directeur Samantha Dinsbach uitten hun zorgen over de hoge besmettingsaantallen in de regio. Beiden tasten in het duister waar het om de oorzaak gaat.